Ticker

6/recent/ticker-posts

Ύδρα: Δύτες βρήκαν το ναρκαλιευτικό «Σπερχειός» που βυθίστηκε το 1945 (βίντεο)

 Ένα απο τα πλέον τραγικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών εντόπισε η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη σε βάθος 153 μέτρων βορειοανατολικά της Υδρας.

 Το ναρκαλιευτικό ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ που βυθίστηκε  Μεγάλη Τετάρτη, 2 Μαίου του 1945 και έγινε υγρός τάφος 98 ανθρώπων.  Το ναρκαλιευτικό – λόγω έλλειψης επιβατηγών πλοίων - χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών μεταφέροντας ναυτικό και στρατιωτικό προσωπικό καθώς και ιδιώτες που μετέβαιναν στις ιδιαίτερες πατρίδες για να γιορτάσουν το Πάσχα με τις οικογένειές τους. Απέπλευσε  από τον Πειραιά  με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου Σύρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο έχοντας μόλις βγει από δεξαμενισμό. H κατάσταση  επιβίβασης του Λιμεναρχείου Πειραιά περιελάμβανε 75 επιβάτες με όριο τους 40, αλλά με βεβαιότητα είχαν επιτρέψει την επιβίβαση πολλών περισσοτέρων, σχεδόν στο διπλάσιο, ενώ παράλληλα στο πρυμναίο κατάστρωμα είχε στοιβαχθεί μεγάλος αριθμός αποσκευών, ακόμη και οικοσκευών παρουσιάζοντας μόνιμη αριστερή κλίση στο σκάφος. Mετά από τρίωρο ταξίδι, άρχισε να βρέχει και οι επιβάτες που δεν ήταν σε στεγασμένους χώρους άρχισαν να μετακινούνται αριστερά, παρά τις συστάσεις του πληρώματος.

Ο κυβερνήτης δεν βρισκόταν στη γέφυρα και όταν αντιλήφθηκε ότι ο πηδαλιούχος είχε πάρει επικίνδυνη ρότα φέρνοντας το πλοίο κοντά σε ένα θαλάσσιο ναρκοπέδιο,  προσπαθώντας να αποφύγει τον θανάσιμο κίνδυνο έστριψε το πηδάλιο προς τα δεξιά. Το ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ απώλεσε τις συνθήκες ευστάθειάς του, πήρε αριστερή κλίση και ανατράπηκε. Μέσα σε λίγα λεπτά η θάλασσα σκέπασε το αναποδογυρισμένο πλοίο το οποίο βυθίστηκε με την πλώρη.  Από τους 136 επιβαίνοντες του ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ επέζησαν μόνο 38. Ανάμεσα στα 98 θύματα υπήρχαν και αρκετά μικρά παιδιά ... 

Εβδομηνταεννέα χρόνια μετά έρχονται στο φως εικόνες του τραγικού ναυαγίου από τον Κ.Θωκταρίδη και την ομάδα του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια


Στήριξε το palabourtzi.gr

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Αν ναι, κάνε μια μικρή δωρεά, μ' ένα ΚΛΙΚ ΕΔΩ (κόστος 2 ευρώ). Δεν θες; Δεν πειράζει. Στήριξε αλλιώς. Μπορείς να μοιραστείς την ανάρτηση με την ιντερνετική σου παρέα. Τα κουμπάκια είναι ακριβώς από κάτω. Επίσης μπορείς να ακολουθήσεις το Παλαμπούρτζι στα μέσα κοινωνικής απομόνωσης. Θα τα βρεις στην κορυφή της ιστοσελίδας. Τέλος, κάπου εδώ γύρω υπάρχει ένα μπλε καμπανάκι. Βρες το, πάτα το και κάνε εγγραφή. Τα λέμε.