Ticker

6/recent/ticker-posts

Nαύπλιο: Αμεσοδημοκρατική κίνηση πολιτών για την δημιουργία Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πόλης

Στις 4/4/24 έγινε στο Ναύπλιο συνάντηση δημοτών και φίλων της πόλης στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την δημιουργία συλλογικότητας  ως χώρου πολιτισμού  με ειδικότερο  στόχο την συμβολή στην ενίσχυση της πνευματικής ανάπτυξης του τόπου με διαρκούς  χαρακτήρα δράσεις. 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε η ομόθυμη στήριξη του εγχειρήματος συμβολής στην ανάπτυξη του διαλόγου σε σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική και την τοπική κοινωνία με την συμβολή μελών της ευρύτερης ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας μέσα από διαδικασίες εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου και της επιστημονικής τεκμηρίωσης. 

Στην ίδια κατεύθυνση η πρωτοβουλία μπορεί να είναι χρήσιμη στην βοήθεια και συνδρομή  σε επιστημονικές εργασίες    που αναφέρονται στην πόλη του Ναυπλίου προκειμένου να  δημοσιοποιείται αξιόλογο έργο  που παραμένει άγνωστο για την τοπική κοινωνία. Στο ίδιο πλαίσιο θα αναζητούνται και τρόποι υποβοήθησης ερευνητών και φοιτητών που στοχεύουν να ασχοληθούν με την έρευνα και την μελέτη θεματικών που αφορούν την περιοχή.

Μέσα από μια τέτοια λειτουργία ενός Ανοικτού Πανεπιστήμιου Πόλης μπορεί να δημιουργηθεί ένας θεσμός διαλόγου και κριτικής σκέψης για τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και της ζωής μας. Στην εποχή της μεγάλης και συχνά ανεξέλεγκτης ανώνυμης πληροφόρησης, κυρίως μέσω διαδικτύου, είναι δυνατή η δημιουργία όρων για ένα δίαυλο μιας επώνυμης επικοινωνίας.  

Πως μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια Πρωτοβουλία ενός «Ανοικτού Πανεπιστήμιου της Πόλης» 

Στην υλοποίηση αυτού του στόχου θα συνδράμουν πρόσωπα ανεξάρτητα από εντοπιότητα, ενώ είναι δεδομένη η συμμετοχή στην πρωτοβουλία και πανεπιστημιακών που διατηρούν  δεσμούς με την πόλη.

Πως μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο εγχείρημα 

Το περιεχόμενο των δράσεων  θα περιλαμβάνει την διοργάνωση σειράς διαλέξεων σε τακτά χρονικά διαστήματα, με εμβόλιμες διαλέξεις ανά περίσταση, την διεξαγωγή ημερίδων και συνεδρίων σε θεματικές στη βάση συλλογικών διαδικασιών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

Οι παραπάνω ενδεικτικές δράσεις θα έχουν σαν αποδέκτη την τοπική, κυρίως, κοινωνία με την  ταυτόχρονη αναζήτηση μορφών ενθάρρυνσης της συμμετοχής σε αυτές της νεολαίας και μαθητών, προκειμένου η πρωτοβουλία να ενισχυθεί από τις νεότερες γενιές για να υπάρξουν στερεότερες βάσεις για την πορεία και την διάρκειά της. 

Η θεματολογία των δράσεων θα συναποφασίζεται από την τοπική πρωτοβουλία και θα αναζητούνται από την πανεπιστημιακή κοινότητα τα κατάλληλα πρόσωπα για τις διαλέξεις. 

Πρόταση για τον τρόπο λειτουργίας. 

Η πρωτοβουλία προκειμένου να υλοποιεί τους στόχους της θα αναζητεί σταθερές ή ανά περίπτωση  συνεργασίες με εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς (δήμο, ακαδημαϊκά τμήματα της πόλης και ανά την Ελλάδα, σχολεία, συλλόγους κλπ). Η υλοποίηση των δράσεών της  στηρίζεται στην εθελοντική δράση και προσφορά των μελών και των συμμετεχόντων σε αυτές με μόνη προϋπόθεση την εξασφάλιση κατάλληλου χώρου διεξαγωγής τους.

Η πρωτοβουλία θα λάβει  τον χαρακτήρα της ένωσης προσώπων που συνιστά ευέλικτη μορφή λειτουργίας. Η λειτουργία της ένωσης προσώπων θα στηρίζεται σε άμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες με βάση την συνέλευση και συμμετοχή των προσώπων της πρωτοβουλίας. Για τον συντονισμό θα υπάρχει συντονιστικό όργανο που θα έχει ρόλο συντονισμού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Ο θεσμός θα λειτουργεί ανεξάρτητα αλλά και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους τοπικούς φορείς. 

Θα ανατεθεί   σε νομικούς/ μέλη της να ετοιμάσουν  το σχετικό καταστατικό πλαίσιο  το οποίο συλλογικά θα αποφασιστεί μαζί με την επωνυμία της πρωτοβουλίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια


Στήριξε το palabourtzi.gr

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Αν ναι, κάνε μια μικρή δωρεά, μ' ένα ΚΛΙΚ ΕΔΩ (κόστος 2 ευρώ). Δεν θες; Δεν πειράζει. Στήριξε αλλιώς. Μπορείς να μοιραστείς την ανάρτηση με την ιντερνετική σου παρέα. Τα κουμπάκια είναι ακριβώς από κάτω. Επίσης μπορείς να ακολουθήσεις το Παλαμπούρτζι στα μέσα κοινωνικής απομόνωσης. Θα τα βρεις στην κορυφή της ιστοσελίδας. Τέλος, κάπου εδώ γύρω υπάρχει ένα μπλε καμπανάκι. Βρες το, πάτα το και κάνε εγγραφή. Τα λέμε.