Ticker

7/recent/ticker-posts

4 παλιά αρχοντικά του Άργους σώζονται με δικαστική απόφαση

Μια μικρή αλλά αποφασιστική νίκη σημειώθηκε για όσους αγαπούν τα παλιά κτίρια — και για όσους έχουν βαρεθεί να βλέπουν την πολιτιστική μας κληρονομιά να μοιάζει με Jenga που έχει φτάσει στον τελευταίο όροφο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε πως ναι, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να βάλει το χέρι στην τσέπη όταν τα διατηρητέα κτίρια καταρρέουν και οι ιδιοκτήτες… κάνουν ότι δεν άκουσαν.

Αρχοντικά στο Άργος
4 Αρχοντικά του Άργους

Η απόφαση αποκαλύφθηκε μέσω του «Πρώτου Θέματος» στις 16 Νοεμβρίου και δικαιώνει χρόνια προσπάθειας Πολιτών του Άργους — αυτών των επίμονων ανθρώπων που έστειλαν επιστολές το 2021 και πήραν απάντηση… το 2025. Δηλαδή σε χρόνο ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ακριβώς όσο χρειάζεται για να πέσει μια σκεπή από φυσική φθορά κι ένα ακροκέραμο από απελπισία.

Η υπόθεση (με λίγη δράμα queen διάθεση)

Τέσσερα ιστορικά κτίρια στο Άργος, όλα με ονοματεπώνυμο και βαρύ βιογραφικό, είχαν μείνει στη μοίρα τους. Τα αρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος είχαν απαντήσει στα αιτήματα των πολιτών με το γνωστό «θα το δούμε» — και εννοείται δεν το είδαν ποτέ.

Έτσι οι κάτοικοι, με νομικό μπροστάρη τον Βασίλη Δωροβίνη, έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας η άρνηση να...ακυρωθεί επίσημα, μπας και αναλάβει κάποιος την ευθύνη πέρα από τις περιστάσεις.

Τα τέσσερα κτίρια που φωνάζουν «help»

Τα κτίρια που βρίσκονται στο όριο του «μια ριπή αέρα ακόμα και πάω» είναι:

  • Η οικία του Σπυρίδωνα Τρικούπη, μπαμπά του Χαρίλαου. 
  • Η οικία του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη, απέναντι από τον Άγιο Ιωάννη, που έχει δει περισσότερους σεισμούς απ’ όσους θα έπρεπε.
  • Η οικία του Στρατηγού Δημητρίου Τσώκρη, ένα από τα μεγάλα ονόματα της περιοχής — πλέον και μεγάλο όνομα στη λίστα «επικίνδυνη κλίση τοίχου».
  • Η οικία της οικογένειας Βλάσση, στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, ένα πραγματικό στολίδι… που σήμερα έχει περισσότερο στόκο παρά πέτρα.

Όλα διατηρητέα. Όλα ιστορικά. Όλα με την όψη «κρατιέμαι από συνήθεια».

Τι είπε το ΣτΕ (μεταφρασμένο από νομικά σε ανθρώπινα)

Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι δουλειά της Πολιτείας. Δεν είναι “ό,τι θέλει ο καθένας”. Δεν είναι “άφησέ το να καταρρεύσει να τελειώνουμε”. Αν ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί ή δεν θέλει να συντηρήσει το κτίριο, το Κράτος οφείλει να παρέμβει. Σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου, το Δημόσιο πρέπει να σηκώσει μανίκια άμεσα. Μετά, αν θέλει, μπορεί να στείλει τον λογαριασμό στον ιδιοκτήτη.

Το Άργος πανηγυρίζει – Τα υπουργεία… όχι τόσο

Οι Πολίτες του Άργους πανηγυρίζουν. Το είπαν «νίκη για την ιστορία και την ταυτότητα της πόλης» — που είναι ευγενικός τρόπος να πεις «επιτέλους, ξυπνήστε». Από την άλλη, τα υπουργεία έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν τέσσερα κτίρια σε κίνδυνο, μια δικαστική απόφαση και μια πόλη που τους κοιτάει με τα χέρια σταυρωμένα. Η απόφαση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για αντίστοιχες κινήσεις σε όλη τη χώρα. Και όλοι ξέρουμε πόσα διατηρητέα στην Ελλάδα ζουν μόνιμα σε κατάσταση pre-collapse.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Διάβασε ακόμα

Mario Vagman

του Mario Vagman

Αυτόχθων ιθαγενής της πρώτης πρωτεύουσας του νεοελληνικού παρακράτους. Ήτοι περίεργος, μιμητικά αστός και κουτσομπόλης. Επαγγελματίας φιλόλογος στο μυαλό, ερασιτέχνης γραφιάς στη ψυχή. Οπαδός της ελεγχόμενης αποπληροφόρησης και του κινήματος της διαδικτυακής αμεσοδημοκρατίας.