Ticker

6/recent/ticker-posts

Άργος: Υποθέσεις διακίνησης πορνογραφικού υλικού ανηλίκων που κρατάνε 5 χρόνια

Πολλές καταγγελίες, πολλές δικογραφίες, πολλές καταθέσεις, πολλές ανακρίσεις, πολλές Αναβολές! Αλήθεια πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνει μια δίκη, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο σοβαρές κατηγορίες όπως η πορνογραφία ανηλίκων; Και μάλιστα όταν πρόκειται και για παιδιά κάτω των 15 ετών;

Σε 300 ανήλθαν οι υποθέσεις για σεξουαλική κακοποίηση και πορνογραφία παιδιών που χειρίστηκε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2021 ενώ ο συνολικός αριθμός των περιστατικών αυξάνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.

Και για να δούμε και λίγο πιο συγκεκριμένα ένα παράδειγμα από το Πολυδίψιον Άργος …

Από το 2018 οι καταγγελίες. Ακολούθησαν για έναν χρόνο έρευνες, καταθέσεις, συλλογή στοιχείων, τεράστιος ο όγκος των καταγγελιών- δικογραφιών. Το 2019 έγινε η σύλληψη, η ομολογία και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να έρθει η ώρα για την κάθε δίκη. 

Οι δίκες πολλές και οι δίκες αναβάλλονται! Η μια μετά την άλλη.

Όπως είχε δημοσιεύσει η αστυνομία το καλοκαίρι του 2019 κατηγορείται και συλλαμβάνεται για πορνογραφία ανηλίκων, παράβαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, παράνομη βία και απειλή κ.ά. ένας 22χρονος στο Άργος. Έπειτα από την αξιοποίηση στοιχείων που είχαν συγκεντρώσει, σε συνεργασία με τη διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του 22χρονου, όπου βρήκαν κινητά τηλέφωνα και κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, στα οποία περιέχονταν πλήθος φωτογραφικό - βιντεοληπτικό υλικό νεαρών και ανηλίκων κοριτσιών. (ακόμα και κάτω των 15 ετών!)

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, προέκυψε ότι ο συλληφθείς χρησιμοποιούσε ψεύτικα προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απειλούσε, εκβίαζε νεαρά και ανήλικα κορίτσια ότι θα δημοσιοποιήσει φωτογραφίες ή βιντεοληπτικό υλικό . Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας είχε κάνει πράξη τους εκβιασμούς του και είχε ήδη δημοσιεύσει σε κάποιες περιπτώσεις υλικό που είχε στην διάθεσή του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ή /και σε φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα των κοριτσιών!

Οι οικογένειες των θυμάτων πάρα πολλές, καθώς και οι δίκες. Σε μια από τις πρώτες δίκες τον Νοέμβριο του 2021 κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 6 μήνες με αναστολή. Έκτοτε μόνο αναβολές σε πάνω από 8 δικάσιμους!

Δίκη που είχε τον Ιανουάριο του 2022 πήρε αναβολή για τον Μάρτιο του 2022 ξαναπήρε αναβολή για Οκτώβριο 2022 και ξαναπήρε αναβολή για το 2023! Άλλη δίκη από Φεβρουάριο του 2022 πήρε αναβολή για Μάιο του 2022, ξαναπήρε αναβολή για Νοέμβριο 2022. Σε άλλη δίκη από Μάιο του 2022, αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο του 2023. Σε άλλη δίκη από τον Ιούνιο του 2022, αναβλήθηκε και αυτή για το 2023.

Για δε την ανήλικη κάτω των 15 ετών δεν έχει καν γίνει δίκη ακόμα! 

Γιατί λειτουργεί έτσι το σύστημα; Μήπως περιμένουν κάτι άλλο; Τι μήνυμα στέλνει στην κοινωνία η στάση αυτή; Οι αναβολές ή η επιβολή “ήπιων” ποινών -ή μη-ποινών- για σοβαρά αδικήματα; Είναι δικαιοσύνη αυτό το πράγμα;

Στις δίκες δεν έδωσε το παρών σχεδόν ποτέ ο ίδιος. Σαν αιτιολογία για τις αναβολές που ζητούσε και έπαιρνε από το δικαστήριο μέσω τρίτου ήταν τις περισσότερες φορές για λόγους υγείας και μάλιστα με γνωμάτευση γνωστού ορθοπεδικού ιατρού ότι πονάει η μέση, το πόδι, το χέρι...

Ακόμα περιμένουν οικογένειες να κληθούν για να καταθέσουν ενώπιο της δικαιοσύνης για το τι έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα των 5 ετών. Έχουμε όλοι μας ανάγκη και δικαίωμα να πιστεύουμε ότι, υπάρχει Δικαιοσύνη χωρίς ερωτηματικό!

Η ατιμωρησία και όλο αυτό που ζούμε γύρω μας αυτόν τον καιρό, είναι πως δεν υπάρχει θεσμικός σεβασμός, ούτε θεσμικός φόβος από οποιονδήποτε είναι σε θέσεις εξουσίας.

Αυτό πάει να γίνει κανονικότητα και συνήθεια παντού. Η αστυνομία και η Δικαιοσύνη πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά.

Όλα αυτά τα παιδιά και οι οικογένειες τους ζητούν δικαίωση, για την αισχρή βία, για όλο αυτόν τον εκβιασμό, τις απειλές, τον ψυχολογικό βιασμό που υπέστησαν, τον φόβο που ακόμα νιώθουν εδώ και 5 χρόνια τώρα.

Να μπορέσουν να σταθούν πάλι στα πόδια τους, να δείξουν και σε άλλα παιδιά, να μην φοβούνται να μιλάνε, να μην νιώθουν πως δε θα δικαιωθούν από μία ακόμα μορφή σεξουαλικής κακοποίησης, που αφήνει ολέθριες συνέπειες στην ψυχική υγεία του θύματος, οδηγώντας τα ακόμα και στην αυτοκτονία.

Η παρανομία, οι απειλές, ο εκφοβισμός στα σχολεία,ο βιασμός, οποιαδήποτε πράξη βίας γενικά, γεννιούνται σε κάθε περιβάλλον που δεν επιθυμεί να κάνει ξεκάθαρους τους κανόνες, την ευθύνη και τις συνέπειες για κάθε ρόλο που αναλαμβάνει ο πολίτης αλλά και η εξουσία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια