Ticker

6/recent/ticker-posts

Ναύπλιο: Ένα μνημόσυνο για τους ευκάλυπτους

 Η πόλη χωρίς μνήμη δεν μπορεί να επιβιώσει. Η πόλη του Ναυπλίου είναι, πάνω από όλα, η ιστορία της.

Στην περιοχή μας πριν από 130 χρόνια περίπου ήρθαν οι ευκάλυπτοι. Μην σας ξεγελάει το όνομα. Είναι δέντρο που υπήρχε στην Αυστραλία. Φύτρωνε σε βαλτώδη εδάφη, συγκρατούσε και στέριωνε τη γη, μεγάλωνε γρήγορα, δεν έκανε αξιόλογους καρπούς, έδιωχνε τα κουνούπια (!!!) και έδινε αρκετή ξυλεία, που προσφερόταν για πολλές χρήσεις.

Στην περιοχή μας τον ευκάλυπτο τον έφερε η ΣΠΑΠ (η σιδηροδρομική εταιρία). Οι δενδροστοιχίες με τους ευκαλύπτους έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι του Αργολικού τοπίου. Ποιος ξεχνάει φεγγάρι σε πανσέληνο να κρύβεται πίσω από τις πλούσιες φυλλωσιές τους;

Εκτός από την ΣΠΑΠ όμως έγιναν και άλλες δύο μαζικές δενδροφυτεύσεις ευκαλύπτων. Μία το 1966 όταν για να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο της επιχωμάτωσης του Βάλτου του Ναυπλίου (περίπου όλη η έκταση από την οδό Αμυμώνης μέχρι την θάλασσα… δλδ πάνω από 1000 στρέμματα) φύτεψε ο στρατός δεντράκια ευκαλύπτου. Πραγματικά, έκαναν την δουλειά τους (από τα λίγα σοβαρά πράγματα στην πόλη, για τα οποία είμαστε σίγουροι, ότι δεν υπήρξε μίζα). Η γη δυνάμωσε… και μετά για ευχαριστώ τα ξεριζώσαμε. Δεν υπάρχει ούτε ένας  από αυτούς τους ευκάλυπτους. Αλλά και καμία διαμαρτυρία δεν ακούστηκε όταν τους έκοβαν, γιατί στη μελετητική ομάδα για την ανάπλαση της «Ανατολικής παραλίας» (=Βάλτος) περιλαμβανόταν και ένας ονομαστός «οικολόγος». Τώρα, γιατί παραλάβαμε το έργο χωρίς να έχει ολοκληρωθεί; (ό,τι ξέρετε, ξέρω και εγώ). Η άλλη μαζική δενδροφύτευση έγινε στον Βάλτο ανάμεσα στις Αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας και την παραλία. Πρέπει να πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1920. Με τους ευκάλυπτους αυτούς δόθηκε η γη, που σχηματίσθηκε ανάμεσά τους, σε ακτήμονες κτηνοτρόφους, όπου έβοσκαν γελάδια και το πρωί το γάλα το έφερναν στο Ναύπλιο. Μετά το 1950, κόπηκαν οι ευκάλυπτοι, δόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας, και η γη από χορτολιβαδική μετατράπηκε σε γεωργική. Μέρος αυτής της δενδροφύτευσης ήταν και η μέχρι πρότινος ωραιότερη δενδροστοιχία της Αργολίδας (στο δρομάκι από τις φυλακές μέχρι το πυρηνελαιουργείο). Αυτή κάποια «αρμόδια αρχή» αποφάσισε να την ξεπαστρέψει. Δεν αμφιβάλλω, ότι θα έκαναν όλες τις νόμιμες ενέργειες… Αλλά, ό,τι είναι τυπικά νόμιμο, δεν είναι πάντοτε ηθικά αποδεκτό και πολιτικά σωστό. Οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό. Ποιος ενημέρωσε επίσημα τους συμπολίτες γιατί ήταν απαραίτητη η κοπή των ευκαλύπτων; Πόσο στοίχισε; Ποιος το ανέλαβε; Και εάν είναι ο ίδιος που ανέλαβε και άλλες κοπές ευκαλύπτων (στο ΚΕΜΧ, για παράδειγμα;) Ποιος ενημέρωσε γιατί έγινε «κλάδεμα» (=βάναυση κοπή) μέσα στο καλοκαίρι, όταν δεν περιμένουμε βροχές, για να ξαναφυτρώσουν, αλλά καύσωνες; Μέχρι ποιο ύψος από την ρίζα πρόβλεπε η άδεια να κοπούν τα δέντρα; Πόσοι ΤΟΝΝΟΙ ΞΥΛΕΙΑΣ κόπηκαν και με ποια τιμή τους πήρε ο εργολάβος;Υπενθυμίζω, ότι καλοκαίρι του 1982, με εντελώς όμοιο τρόπο, ο τότε Δήμαρχος ξεπάστρεψε την ωραιότατη δενδροστοιχία ευκαλύπτων που υπήρχε από την Ενδεκάτη μέχρι το Στρατόπεδο. Η μόνη που είχε αντιδράσει, τότε, ήταν η ΑΡΟΕΤ (=Αργολική Οικολογική Εταιρία) και κανένας άλλος. Ο τότε Δήμαρχος έριξε ευθύνες στον εργολάβο. Οι ευκάλυπτοι αυτοί δεν ξαναφύτρωσαν (καλοκαιριάτικα τους είχε κόψει). Η θεία δίκη ήρθε μετά από λίγο… ο Δήμαρχος που το 1978 είχε πάρει 48,5% στον πρώτο γύρο, το 1982 ήρθε τρίτος και καταϊδρωμένος. Τα ερωτήματα είναι πολλά.

 Ας ελπίσουμε ότι τα δέντρα, μερικά έστω, ξαναβγάλουν φύλλωμα. Το Αναπλάκι μας για να προχωρήσει χρειάζεται σοβαρό και δημόσιο διάλογο για όλα τα θέματα… και από τους διατελέσαντες παράγοντες του Δήμου λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει. (θα ακολουθήσουν και άλλα μνημόσυνα.) Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε ό,τι δείχνει και η φωτό… τον χορό του θανάτου… κλασική Σουηδική ταινία, ο Χάρος οδηγεί χορεύοντας τους μελλοθάνατους. Όλοι τους ήταν βέβαιοι πως είχαν δίκιο για τα πάντα… κάτι σαν τους πολιτευομένους Ναυπλιείς.

Τόλης Κοΐνης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια