Μια έκθεση αφιερωμένη στη Λέσβο φιλοξενείται από το Σάββατο 11 Ιουνίου στον πολιτιστικό χώρο του ΙΒΠ (πρώην ΠΛΙ) «Σοφρώνη 13». Η αφορμή γι’ αυτή την έκθεση δόθηκε όταν η εταιρία «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου» έκανε μια δωρεά για τη συντήρηση, μεταξύ άλλων, δυο γυναικείων λεσβιακών ενδυμασιών από τη συλλογή του ΙΒΠ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται,  εκτός από ενδύματα, σπάνια κεντήματα, κεραμικά, ξύλινα και άλλα αντικείμενα από τη συλλογή του ΙΒΠ.

Η Λέσβος είναι ένα ιδιαίτερο νησί, με μεγάλη παράδοση στη λαϊκή τέχνη και κυρίως την κεραμική, με γνωστά εργαστήρια όπως του Κουρτζή, του Σταμάτη, του Κουβδή κλπ.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν ότι απαγορευόταν  να φύγουν από το νησί οι παλιές ξυλόγλυπτες κασέλες. Η εξαγωγή μιας κασέλας που εκτίθεται στο Μουσείο “Β. Παπαντωνίου έγινε με ειδική άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης στις 29.6.1973.

Τέλος, στο Μουσείο, στην προθήκη του ισογείου, εκτίθενται δυο έργα του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, που καταγόταν από τη Λέσβο.

«Σοφρώνη 13»

Διάρκεια: 11.6-10.7.2022

Ώρες λειτουργίας: 10.00-14.00