Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άργους – Μυκηνών προκηρύσσει τον
1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέφανος Δάφνης» για μαθητές και ενήλικες για το έτος 2022.

Θέμα του Διαγωνισμού: «Μικρασία – Οι μνήμες που πληγώνουν».

Η θεματολογία μπορεί να βασίζεται στο σήμερα ή το χθες, σε ανθρώπινες ιστορίες της Μικρασίας που ανθούσε, της καταστροφής ή της προσφυγιάς.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εντός και εκτός Ελλάδος διαμένοντες μαθητές (έως 18 ετών) και ενήλικες ελληνόφωνοι. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος με ένα μόνο έργο τους και οπωσδήποτε αδημοσίευτο σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.

Το διήγημα θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 2.000 λέξεις.

Κάθε έργο θα πρέπει να σταλεί σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίτυπα με ψευδώνυμο επάνω δεξιά.

Να είναι γραμμένο σε γραμματοσειρά Arial, με μέγεθος χαρακτήρων 12 στιγμές.

Οποιοδήποτε σημάδι, φωτογραφία, σχέδιο ή στίγμα πάνω στο διαγωνιζόμενο κείμενο, θα το καθιστά άκυρο από τη διαδικασία.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να εσωκλείσουν στο μεγάλο φάκελο, ένα μικρότερο κλειστό φάκελο, όπου θα γράφουν απ’ έξω το ψευδώνυμό τους, τον τίτλο και το είδος του έργου, ενώ μέσα σ’ αυτόν πρέπει να υπάρχουν τα εξής προσωπικά – πλήρη – στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικός κώδικας, τηλέφωνο (σταθερό και κινητό), email, ο τίτλος του έργου και το ψευδώνυμο.

Τα έργα πρέπει να σταλούν ταχυδρομικά, με απλή επιστολή και όχι συστημένη, στην διεύθυνση Βασ. Σοφίας 2, Άργος ΤΚ 21232, με την ένδειξη (πάνω στο φάκελο) «για τον Διαγωνισμό Διηγήματος μαθητών» ή «για τον Διαγωνισμό Διηγήματος ενηλίκων», αντίστοιχα.

Στη θέση του αποστολέα να σημειωθεί μόνο το ψευδώνυμο.

Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων, ορίζεται η 31η Αυγούστου 2021.

Οι διακριθέντες θα ειδοποιηθούν έγκαιρα για την τελετή βράβευσης, η ημερομηνία της οποίας θα κοινοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωσή μας.

Η βράβευση θα γίνει σε επίσημη τελετή στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», στο Άργος.

Σε κάθε κατηγορία θα απονεμηθούν 3 Βραβεία και 3 Έπαινοι.

Τα καλύτερα 20 διηγήματα της κάθε κατηγορίας θα εκδοθούν από τον Δήμο Άργους – Μυκηνών σε ειδικό αναμνηστικό τόμο.

Κάθε διαγωνιζόμενος του οποίου θα έχει δημοσιευθεί το έργο θα λάβει από δύο αντίτυπα.

Επειδή στα μη βραβευθέντα έργα δεν αποκαλύπτονται τα στοιχεία των διαγωνιζομένων, δεν υπάρχει η δυνατότητα πληροφοριών για την επίδοσή τους, και δεν δίδονται πληροφορίες αναφορικά με την βαθμολογία τους. Τα αποστελλόμενα έργα δεν επιστρέφονται, ενώ τα μη διακριθέντα έργα θα καταστραφούν μαζί με τα προσωπικά στοιχεία των διαγωνισθέντων. Πληροφορίες για το διαγωνισμό στα τηλέφωνα: 2751062143 και στo email: kedam1@argos.gr

Δάφνης Στέφανος[1882-1947] 

Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος (Άργος - Αθήνα). 

Στέφανος Δάφνης είναι το φιλολογικό ψευδώνυμο του Θρασύβουλου Ζωιόπουλου. Γεννήθηκε στο `Αργος το 1882 και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Εργάστηκε πρώτα ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και αργότερα διορίστηκε τμηματάρχης στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Από πολύ νωρίς επιδόθηκε στη λογοτεχνία, γράφοντας κυρίως ποιήματα. 

Ήδη από το 1911 ο Δάφνης δημοσίευσε την πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο “Ο ανθισμένος δρόμος”. Η δεύτερη ποιητική του συλλογή “Το ανοικτό παράθυρο” (1920), βραβεύτηκε στο Φιλαδέλφειο ποιητικό διαγωνισμό. 

Ο Δάφνης συνεργάστηκε και με πολλές εφημερίδες της εποχής, όπως την “Ακρόπολιν”, τους “Καιρούς” κ.ά. Εκτός από ποιητικές συλλογές , ο Δάφνης δημοσίευσε και κάποια θεατρικά έργα. Σύζυγος του ήταν η ποιήτρια Αιμιλία Δάφνη. Πέθανε στην Αθήνα το 1947.

Ποιητικά έργα: 

Ο ανθισμένος δρόμος (1911) 

Ανοιχτό παράθυρο (1920) (βραβείο στο Φιλαδέλφεια ποιητικά διαγωνισμό). 

Θεατρικά μονόπρακτα: 

"Πατρικό σπίτι"

"Σπαραγμός"βραβευμένα και τα δύο από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων)

 "Ο τυχερός"

"Της φυλακής"

"Το αγριογούρουνο" (βραβείο Κοτοπούλειου διαγωνισμού). 

Θεατρικά τρίπρακτα: 

"Το τραγούδι της καρδιάς"

"Ο Δον Ζουάν στο χωριό" 

Λιμπρέτο της μουσικής κωμωδίας "Στην πόρτα του μοναστηριού". 

Μυθιστόρημα με θέμα τη ζωή του Γ. Βιζυηνού που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα "Τύπος" (1939) με τίτλο: "Με τον προβολέα της ιστορίας. Γεώργιος Βιζυηνός, ο ραψωδός της Θράκης. Η μυθιστορηματική ζωή του και το τραγικό τέλος του ποιητή των Ελληνικών Θρύλων, του έρωτα, της φιλίας και όλης της συγχορδίας του ανθρώπινου πόνου". 

Διηγήματα, ιστορήματα, συνεντεύξεις με λόγιους, έρευνες για πνευματικά, γλωσσικά ή κοινωνικά προβλήματα, λογοτεχνικές ή επιστημονικές επικαιρότητες, μεταφράσεις είναι σκορπισμένα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.