Για την ευλογιά των πιθήκων, τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν και τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την εξάπλωση του ιού στον δυτικό κόσμο, μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας.

«Μας αφορά όλους, πρωτίστως όμως τα παιδιά. Από ότι φαίνεται πλήττει κυρίως τα παιδιά. Πρέπει να ανησυχούμε, όχι γιατί όπως σωστά ειπώθηκε είναι κάτι ανάλογο με την επιδημία του κορωνοϊού. Είναι σαφώς πιο ήπια επιδημία. Αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα τα οποία πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα. Μας κάνει εντύπωση για παράδειγμα ότι τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη ή στο δυτικό ημισφαίριο, πολλά από αυτά δεν έχουν ταξιδιωτική σχέση με την Αφρική

Το πώς μεταφέρθηκε και γιατί μας βάζει να προβληματιστούμε γιατί πιθανόν να πρόκειται για μια μετάλλαξη του γνωστού ιού των πιθήκων. Το ευχάριστο είναι ότι δεν μεταδίδεται εύκολα».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Τούντα τα ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει κάποιον να κινητοποιήσουν και να απευθυνθεί στον γιατρό είναι ο πυρετός, η κόπωση και η λεμφαδενοπάθεια, καθώς και η εμφάνιση εξανθήματος.

Τέλος, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της μάσκας σε όλους τους χώρους.

«Πριν ακόμη εμφανιστεί η συγκεκριμένη επιδημία, θεωρούσα πως οι μάσκες πρέπει να παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα στην καθημερινότητά μας».