Tο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει 8-17 Απριλίου στην έδρα του, την Καλαμάτα, και σε άλλες 11 πόλεις του δικτύου, μεταξύ των οποίων το Άργος και το Ναύπλιο, με την έναρξή του να έχει ήδη γίνει.

 


Στο Άργος, οι προβολές θα γίνουν στο CineValia (Αγίου Κωνσταντίνου & Παπανικολάου) από τις 11 έως τις 13 Απριλίου και στο Ναύπλιο στο Cine Nafplio (25ης Μαρτίου 2) από τις 15 έως τις 17 Απριλίου.

 


Από φέτος το Φεστιβάλ Πελοποννήσου προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.


Όλες οι προβολές είναι δωρεάν.


Επίσης, 25 ταινίες του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες και online, δωρεάν, μέσω της ιστοσελίδας peloponnisosdocfestival.com καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ (8-17 Απριλίου) για περιορισμένο αριθμό θεάσεων.


Οι προβολές σε Άργος και Ναύπλιο


Στο Άργος


Το πρόγραμμα προβολών του Άργους περιλαμβάνει 5 πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ, 3 ελληνικά και 2 ξένα (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία), εκ των οποίων τα τέσσερα από την κυρίως ζώνη του 8ου Φεστιβάλ Πελοποννήσουκαι ένα ντοκιμαντέρ από το Αφιέρωμα στην Ισότητα («I AmBelmaya/ Είμαι η Μπελμάγια»). Οι περισσότερες από τις ταινίες που θα προβληθούν έχουν λάβει διακρίσεις στα Φεστιβάλ του κόσμου. Θα προβληθεί, επίσης, το νέο  ντοκιμαντέρ «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας» (2022) σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κλεώνης Φλέσσα, μία παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, φορέα και διοργανωτή του Φεστιβάλ.


ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


18:00 «I Am Belmaya» (Είμαι η Μπελμάγια) των SueCarpenter&BelmayaNepali (Ηνωμένο Βασίλειο, 2021) –Αφιέρωμα στην Ισότητα


20:00 «Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας»της ΚλεώνηςΦλέσσα (Ελλάδα, 2022)


ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


19:30 «Χρυσή Αυγή, υπόθεση όλων μας»της ΑνζελίκΚουρούνη(Ελλάδα, 2021)


ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


18:30 «Invisible» (Αόρατοι) της Μαριάννας Κακαουνάκη (Ελλάδα, 2021)


20:00 «Juan» (Χουάν) της Louise Heem (Γαλλία, 2020)


Στο Ναύπλιο


Το πρόγραμμα προβολών του Ναυπλίου περιλαμβάνει 8 πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ, ένα ελληνικό και 7 ξένα (από Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ) εκ των οποίων, μία ταινία από το αφιέρωμα στην Ισότητα και μία από το ειδικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης, με τίτλο «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής».


Κατά την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ στο Ναύπλιο, θα προβληθούν δύο ταινίες της Αυστριακής σκηνοθέτιδος, Natalie Halla, που είναι καιεπίσημη προσκεκλημένη του 8ου Φεστιβάλ Πελοποννήσου και μέλος της κριτικής επιτροπής για το βραβείο Ισότητας. Στις προβολές θα παρευρίσκεται η σκηνοθέτις για να συζητήσει με το κοινό.Επίσης η δημιουργός θα παραδώσει master class για τους φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, την Παρασκευή 15/04 (20:30), στο ιστορικό Θέατρο «Τριανόν». Θα επισκεφθεί, τέλος, το Μουσικό Σχολείο Άργους, όπου θα συνομιλήσει με τους μαθητές με αφορμή το ντοκιμαντέρ της  “Ο Διάδοχος του Λιστ” (The Heir of Lizst).


Επίσης, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο θαβρεθεί η διακεκριμένη Σχεδιάστρια Φωτισμού Θεάτρου και Κινηματογράφου, Κατερίνα Μαραγκουδάκη, η οποίαθα δώσει ένατριήμερο masterclass (5,6&7 Απριλίου), συνολικής διάρκειας 12 ωρών, με τίτλο «Το φως στις παραστατικές τέχνες», για τους φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τουΠανεπιστήμιου Πελοποννήσου. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


18:00 «Ultra violette and the blood-spittersgang» (Ultraviolette: η συμμορία που έφτυνε αίμα) τουRobinHunzinger(Γαλλία, 2021)-αφιέρωμα Ισότητα


19:30 «ChildrenoftheForest» (Τα παιδιά του δάσους)τηςNatalieHalla(Αυστρία, 2015)


20.30 Συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα Natalie Halla


21:00 «TheShaman’snightmaire» (Ο εφιάλτης των Σαμάνων)τηςNatalieHalla (Αυστρία, 2021)


ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


18:00 «CongoCalling»(Το κάλεσμα του Κονγκό)τουStephanHilpert(Γερμανία, 2019)-αφιέρωμα Υποσαχάρια Αφρική


19:30 «HighMaintenance – TheLifeandWorkofDaniKaravan» (Ακριβή Συντήρηση-Έργα και Ημέρες του ΝτάνιΚάραβαν)τωνBarakHeymann&LukaszKonopa (Ισραήλ, 2020)


21:00 «Barricade» (Οδόφραγμα)τουDavidKlammer (Γερμανία, 2021)


ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


18:00 «Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο» του ΔομήνικουΙγνατιάδη (Ελλάδα,  2021)


20:00 «80,000 Schnitzel» (80.000 Σνίτσελ)της HannahSchweier (Γερμανία, 2020)


Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΚΟΜΕ και της Inter Action Art. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου, ενώ καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ είναι η Κλεώνη Φλέσσα.