Καταγγελίες για σειρά περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και άσκηση ψυχολογικής βίας σε βάρος φοιτητριών και νεαρών αποφοίτων από συγκεκριμένο καθηγητή τους έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 


Κατά τις πληροφορίες έγινε επώνυμη καταγγελία στην υπουργό Παιδείας και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από φοιτητές τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπου καταγγέλλουν καθηγητή τους για σειρά περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος φοιτητριών και νεαρών αποφοίτων.


Οι καταγγελίες αναφέρουν περιστατικά για περισσότερα από 7 άτομα από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021. Σύμφωνα με αυτές, ο συγκεκριμένος καθηγητής, συμπεριφέρεται δήθεν φιλικά στις φοιτήτριες, κάποιες φορές τις αγγίζει ακόμα και σε σημεία που δεν πρέπει, τους ζητάει να γίνουν φίλοι στο facebook, παράλληλα υπόσχεται ότι θα τους βρει δουλειά, ότι θα τις κάνει καθηγήτριες σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενώ απειλεί ότι θα βρουν τον εργασιακό χώρο κλειστό γιατί αυτός τον ελέγχει και δεν θα μπορέσουν ποτέ να εργαστούν.


Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πρώην υφυπουργός παιδείας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής:


«Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ήρθαν στη δημοσιότητα καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας σε φοιτήτριες από καθηγητή. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ποινικά κολάσιμες, διοικητικά ελέγξιμες, ακαδημαϊκά και ηθικά απαράδεκτες, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιό μου, αλλά σε κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα και εργασιακό χώρο. Στο ποινικό πεδίο, οι αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές είμαι σίγουρος ότι θα απονείμουν Δικαιοσύνη».


Επίσης άμεση, παραδειγματική και σε βάθος διαλεύκανση της υπόθεσης για τις «καταγγελίες περί παρενόχλησης φοιτητριών και φοιτητών του Πανεπιστημίου μου από συνάδερφο Τμήματος της πόλης του Ναυπλίου», ζητά με δήλωσή του ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς.


Μετά την δημοσιοποίηση των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις δηλώσεις που έγιναν χθες από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιο Κατσή και τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου, ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, δήλωσε στην eleftheriaonline :


“Εκφράζω την λύπη μου για τις καταγγελίες περί παρενόχλησης φοιτητριών και φοιτητών του Πανεπιστημίου μου από συνάδερφο Τμήματος της πόλης του Ναυπλίου, και εκφράζω την απορία μου γιατί δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση στην χθεσινή (17/2) Συνεδρίαση της Συγκλήτου. Εκτιμώ ότι πιθανά έγινε εκ παραδρομής, αλλά ως Κοσμήτορας και μέλος της Συγκλήτου αναμένω άμεσες και εντός της ημέρας ενέργειες από την Διοίκηση του Ιδρύματος. Παράλληλα εκφράζω την στεναχώρια μου για τον σκανδαλισμό των συμπολιτών μας που μας εμπιστεύονται τους οικείους τους για τις σπουδές τους και είμαι σίγουρος ότι η διαλεύκανση θα είναι άμεση, παραδειγματική και σε βάθος”.


Αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Να σημειωθεί ότι από κύκλους που γνωρίζουν τον καθηγητή εκφράζεται και η άποψη ότι πρόκειται για σκευωρία και πως ο ίδιος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους φοιτητές και ότι μέχρι σήμερα κανένας φοιτητής δεν έχει παραπονεθεί στη Σύγκλητο για ανάρμοστη συμπεριφορά.