Ένα νέο είδος κροκοδείλου από την εποχή της κρητιδικής περιόδου ανακαλύφθηκε στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας και στο στοματάκι του βρέθηκε ως δείπνο πολυτελές, προς έκπληξη των επιστημόνων, ένας νεαρός δεινόσαυρος.  

 


Τα απολιθωμένα οστά ανεσκάφησαν το 2010 σε μία γεωλογική λεκάνη ηλικίας 95 εκατομμυρίων ετών.


Μέσα στο στομάχι του μήκους 2,5 μέτρων κροκόδειλου, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μερικώς διατηρημένο -λόγω ημιτελούς πέψης- νεαρό δεινόσαυρο.


Πρόκειται για την πρώτη απόδειξη ότι ο κροκόδειλος υπήρξε θηρευτής του δεινόσαυρου, ανακοίνωσε το Μουσείο Δεινοσαύρων της Αυστραλίας. 


Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ και εξελιγμένες τεχνικές σάρωσης για να εντοπίσουν τα οστά μέσα από το δείγμα του κροκόδειλου, ενώ χρειάστηκε μία δεκαετής επεξεργασία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών προκειμένου να γίνει μία τρισδιάστατη απεικόνιση των οστών. 


Αν και κατάφεραν να ανακτήσουν το κρανίου του κροκόδειλου δεν κατέστη εφικτό να ταξινομηθεί ο νεαρός δεινόσαυρος μέσα στο στομάχι του θηρευτή του. Υπολογίζεται ότι ζύγιζε περίπου 1,7 κιλά.


Η ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετικά σπάνια, καθώς δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα γνωστά παραδείγματα παγκοσμίως που ένας δεινόσαυρος αποτελεί θήραμα.


Με πληροφορίες από CNN