Το «πακέτο» των μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση προτίθεται να απαντήσει σε φαινόμενα οπαδικής βίας παρουσίασαν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

 


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων έως τις 31 Ιουλίου, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι «οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο».


Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας, Τσιάρας σημείωσε ότι το υπουργείο προτείνεται μια δέσμη προτάσεων που συμπληρώνουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και κλείνουν όλα τα πιθανά παράθυρα για την οπαδική βία που προβλέπουν ότι:


• Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας.


Συγκεκριμένα, αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ).


Στα παραπάνω αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη θα  προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη. Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μεχρι 1 έτος,  θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη. Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλεπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη. Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά  και χρηματική ποινή.


• Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η  ανίχνευση και καταγραφή του  από τις συσκευές καταγραφής εικόνας. Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.


• Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Πιο συγκεκριμένα, καταργείται η δυνατότητα της κατ εξαίρεση αναστολής της ποινής, η οποία θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα. Επεκτείνεται η ρύθμιση της απόλυτης απαγόρευσης της αναστολής και η άμεση εκτέλεσή της στις περιπτώσεις καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας ή μετά από παραβίαση της σφράγισης του ή στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων κ εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.


• Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων. Έτσι, όταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).


Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε ότι μετά την 31η Ιουλίου θεσμοθετούνται:


• Μία Λέσχη Φιλάθλων ανά ερασιτεχνικό σωματείο, ΠΑΕ και ΚΑΕ. Έδρα της λέσχης υποχρεωτικά στην έδρα του σωματείου / ΠΑΕ / ΚΑΕ, εποπτεία και έλεγχος στο Μητρώο της, ενώ για Παράρτημα Λέσχης θα απαιτούνται τουλάχιστον 50 ενήλικα άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής λειτουργίας του Παραρτήματος.


• Ανάκληση άδειας λειτουργίας και σφράγισμα Λέσχης ή Παραρτήματος, μετά από ποινική δίωξη σε τουλάχιστον δύο άτομα – μέλη Λέσχης ή Παραρτήματος, για αδικήματα αθλητικής βίας, παράβαση περί ναρκωτικών ή περί όπλων και για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.


• Συστήνεται «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων», υπό το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι.


• Απαγόρευση διάθεσης μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες των οργανωμένων οπαδών και υποχρέωση των ΠΑΕ για αποκλειστική διάθεση εισιτηρίων διαρκείας στις θύρες οργανωμένων οπαδών. Αν, μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους, διαπιστωθεί παράνομη παρουσία φιλάθλου, ποινή κλιμακωτής αναστολής λειτουργίας της θύρας.