Αυτές τις μέρες θα περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το υδατοδρόμιο στο λιμάνι του Ναυπλίου. Οι  χώροι  δηλαδή που θα προσγειώνεται και θα απογειώνεται το υδροπλάνο. 

 


Φυσικά, η χωροθέτηση είναι μέσα στο λιμάνι του Ναυπλίου, δίπλα στον χώρο που θα αράζουν τα κρουαζιερόπλοια, δίπλα στον προβλεπόμενο χώρο της μαρίνας και δίπλα στο υγρότοπο Ναυπλίου Ν. Κίου. Όλα μαζί, σφιχταγκαλιασμένα. Και η μελέτη τα βλέπει όλα καλά. Δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στο περιβάλλον. Και εκείνος ο υγρότοπος στην παραλιακή ζώνη πόσο μπορεί να αντέξει;  Πώς θα φωλιάσουν τα πουλιά, όταν κάθε μια ώρα θα προσγειώνεται και θα απογειώνεται ένα υδροπλάνο; Είναι αθόρυβα; Όπως αναφέρεται στη ΜΠΕ, η χωροθέτηση των διαδρόμων προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η χαμηλή πτήση πάνω από κατοικημένες περιοχές. Και επιτρέπεται η χωροθέτηση πάνω από τον υγρότοπο; 


Δεν μιλάω για αυτούς που κάνουν κάιτ σέρφ. Ας το ξεχάσουν. Ας ξεχάσουν και οι ερασιτέχνες βαρκάρηδες το λιμάνι. 


Όχι, δεν είμαι εναντίον της συγκοινωνίας με υδροπλάνο. Είμαι ενάντια σε όλους αυτούς που δεν βλέπουν τον Αργολικό κόλπο συνολικά και χωροθετούν δραστηριότητες που επιβαρύνουν μονοσήμαντα περιοχές. 


Και θα πει εύλογα κάποιος: Ρε φίλε, τι σε χαλάσει να είναι μέσα στο λιμάνι το υδατοδρόμιο;  


Πόσα μπορεί να αντέξει ακόμα το λιμάνι; Όταν μιλάμε για μετακίνηση με υδροπλάνα, δεν μιλάμε για μια πτήση την ημέρα. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι για 10 πτήσεις ανά ημέρα. Τους καλοκαιρινούς δηλαδή μήνες, προβλέπονται μια προσγείωση και απογείωση κάθε μια ώρα.  Το ίδιο διάστημα θα έχουμε και τα πολύ αναμενόμενα κρουαζιερόπλοια, που τόσα λεφτά ξοδέψαμε για να εμβαθύνουμε το λιμάνι. Ταυτόχρονα, δίπλα θέλουμε και μία μαρίνα για 210 σκάφη (μάλλον θα μπαίνουν και θα βγαίνουν από τη μαρίνα με ωράριο).  Οι δε ερασιτέχνες ψαράδες με τις βάρκες τους θα κυκλοφορούν μόνο τις βραδινές ώρες που δεν θα πετούν τα υδροπλάνα. 


Στο τέλος, προβλέπω ότι για την κυκλοφορία όλων αυτών σε έναν τόσο  περιορισμένο χώρο να ξαναστηθεί το «βαρέλι» της ενδεκάτης, αυτή τη φορά με θαλασσοτροχονόμο. 


Θα μας πείραζε αν το υδατοδρόμιο γινόταν στους Μύλους;

 

Αλλά τότε, πως θα βγούμε να πανηγυρίζουμε προεκλογικά; 


Σκεφτείτε δε ότι και ο όμορος δήμος Άργους Μυκηνών έχει εξαγγείλει ότι θα φτιάξει και αυτός υδατοδρόμιο στη Ν. Κίο.

 

Ας μην τα καταστρέψουμε όλα εμείς. Ας δώσουμε το “δικαίωμα” στα παιδιά μας να έχουν κάτι να καταστρέψουν και αυτά.


Μπάμπης Αντωνιάδης