Φωτογραφία πρώτη. Έτσι ήταν η Πλατεία Συντάγματος μπροστά από την εικονιζόμενη οικία Παπαλεξοπουλου,  εκείνο το πρωινό της 1ης Φεβρουαρίου 1862,  όταν ξέσπασε η Ναυπλιακή Επανάσταση.Το προηγούμενο βράδυ ο Πέτρος Μαυρομιχάλης, Πρωτοδίκης Ναυπλίου, εγγονός του Πετρόμπεη, σπουδαγμένος την επιστήμη του δικαίου στην Αθήνα και το Παρίσι  και οι άλλοι αποφάσισαν να επισπεύσουν την Επανάσταση, διότι το μυστικό διέρρευσε.


Εκείνο λοιπόν το πρωινό η μεγάλη Κυρία του Ναυπλίου, η Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου, το γένος Καλαμογδάρτη, από το μπαλκόνι της κήρυξε ενώπιον του πλήθους την Επανάσταση. "Ναυπλιείς θαρρείτε". Αυτή η ρήση της Παπαλεξοπούλου είναι χαραγμένη στο ηρώο της που έχει στηθεί μπροστά από τον χώρο που βρισκόταν το σπίτι της.


Δείτε την δεύτερη φωτογραφία. Μια ντροπή για την πόλη και την κοινωνία μας. Και σπασμένα τα πλακάκια γύρω της. Μας κάνουν να ντρεπόμαστε. Ολοι οι άλλοι μπορεί να ξεχνούν το γεγονός. Αλλά εμείς δεν λησμονούμε ότι σήμερα το Ναύπλιο εορτάζει διπλά.Είναι η επέτειος της σπουδαιότερης μετά την απελευθέρωση στιγμής της τοπικής ιστορίας. Είναι αδιανόητο ότι έχουν εξαγγείλει τον ετήσιο εορτασμό των διακοσίων ετών από την απελευθέρωση του Ναυπλίου και σήμερα να σιωπούν.


Εορτάζει το Ναύπλιο. Αλλά εορτάζει διπλά. Είναι και μεγάλη Χριστιανική τοπική εορτή (φωτογραφία 3) αλλά και ιστορική επέτειος. Και εάν θέλουμε να λέμε ότι ο Δήμος μας δίνει σημασία και στα χωριά, ας θυμίσουμε τουλάχιστον εμείς (αφού δεν το κάνει η επίσημη αρχή), ότι σήμερα εορτάζει και η Ασίνη. Του Αγίου Τρύφωνος σήμερα (οι φωτογραφίες από την ομάδα "Παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου').


Δελτίο Τύπου της τοπικής παράταξης Ανάπλι Εμπρός.