Το Ναύπλιο αναδείχθηκε τέταρτη πιο φιλόξενη πόλη στη γη για το 2022 στο πλαίσιο της δέκατης απονομής των Traveller Review Awards που απένειμε η ταξιδιωτική πλατφόρμα Booking.com βάσει της ανάλυσης περισσότερων από 232 εκατ. έγκυρων κριτικών από ταξιδιώτες.

 


Ο Δήμος Ναυπλιέων έσπευσε να πανηγυρίσει για το μεγάλο κατόρθωμα γράφοντας μια πανηγυρική ανακοίνωση μέσα στην οποία περισσότερο συγχαίρει και αποθεώνει τον ίδιο του τον εαυτό:


Μια ακόμη διεθνής αναγνώριση για την πόλη του Ναυπλίου αυτή την φορά από την Booking.com. Μετά λοιπόν την 5η θέση από το CNN που είχε κατατάξει το Ναύπλιο σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, η γοητεία της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους ταξιδιώτες της Booking.com. Το Ναύπλιο είναι η 4η πιο φιλόξενη πόλη στον κόσμο για το 2022 σύμφωνα με τα βραβεία Traveller Review Awards μετά από έρευνα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών της Booking.com όπως αυτές εκδηλώθηκαν στις κριτικές τους. Το Ναύπλιο των φιλόξενων ανθρώπων του, της μεγάλης ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του, της απαράμιλλης φυσικής και αρχιτεκτονικής ομορφιάς του, των μεγάλων αθλητικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών διοργανώσεων το καθιστούν κορυφαίο τουριστικό προορισμό ανά το κόσμο. Το Ναύπλιο η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας συνδυάζοντας την ομορφιά της θάλασσας με τα μονοπάτια πολιτισμού και ιστορίας αποτελεί ένα τουριστικό προϊόν με τεράστια προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας αλλά και για ολόκληρη τη χώρα μας. Ως Δημοτική Αρχή θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο σθένος και μαχητικότητα τον καθημερινό αγώνα μας με την αγαστή συνεργασία με τους επαγγελματίες του δήμου μας, τις αρμόδιες αρχές, τους επαγγελματικούς φορείς και τους συμπολίτες μας για να κάνουμε το Δήμο Ναυπλιέων ακόμα καλύτερο, ομορφότερο, πιο λειτουργικό και πιο σύγχρονο.


Χωρίς να θέλω να χαλάσω το πανηγύρι του Δήμου Ναυπλιέων, άλλωστε κι εγώ περήφανος νιώθω για τα κατορθώματα του Ναυπλίου, θέλω απλά να αναφέρω τα εξής:


Πρώτον


Στην επίσημη αναφορά της εταιρείας booking που μπορείτε να δείτε εδώ, δεν υπάρχει καμία απολύτως λέξη ή φράση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις καλλιτεχνικές δράσεις του Δήμου Ναυπλιέων και γενικότερα. Υπάρχει μόνο μια περιγραφή των αρχιτεκτονικών και φυσικών τοπίων της περιοχής. Μεγαλειώδης περιγραφή και μπράβο μας αλλά ως εκεί. Γενικότερα σε καμία από τις 10 πόλεις της λίστας δεν υπάρχει κάποια μνεία για την ικανότητα των Δήμων ή το πλήθος των πολιτιστικών τους εκδηλώσεων. Ως εκ τούτου ο Δήμος, ως φορέας, δε νομίζω να έχει παίξει κάποιον συγκλονιστικό ρόλο σε αυτήν την επιτυχία. Και αν ναι, είναι ελάχιστη. 


Αντιθέτως, αυτή η επιτυχία ανήκει περισσότερο:


Δεύτερον και σημαντικότερον


Τα βραβεία της εταιρείας, με μια αρκετά προσεκτική ματιά, αφορούν κυρίως βαθμολογίες καταλυμάτων. Ξενοδοχείων, σπιτιών και διαμερισμάτων. Βραβεύθηκαν 1,2 εκατ. πάροχοι καταλυμάτων, τοποθεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων και πάροχοι κράτησης ταξί σε 220 χώρες και προορισμούς σε όλο τον κόσμο.


Έτσι, εκτός από την όμορφη πόλη του Ναυπλίου, βραβεία έχουν μοιραστεί στο Ναύπλιο, αυτή τη στιγμή, σε δεκάδες ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταλυμάτων της πόλης. Ιδιώτες που παλεύουν να παρέχουν άριστες τουριστικές υπηρεσίες, βαθμολογούνται εξαιρετικά από τους επισκέπτες τους και βραβεύονται. 


Ο Δήμος Ναυπλιέων ξέχασε να τους αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Ένα ευχαριστώ, ένα μπράβο για όλους αυτούς/αυτές δεν υπάρχει πουθενά. Μόνο ο αυτοέπαινος και μια γενικόλογη μόνο αναφορά περί συνεργασίας όλων των φορέων και άρες μάρες κουκουνάρες. 


Αν θέλει ο Δήμος να κάνει κάτι της προκοπής, πλην πληκτικών και πανηγυρικών ανακοινώσεων, είναι να βρει τα βραβευμένα καταλύματα και να ρωτήσει τους διαχειριστές τους τί προσφέρουν, γιατί το προσφέρουν και ποια είναι η ανταπόκριση που έχουν. Ποιά είναι η άποψη των επισκεπτών τους για το Ναύπλιο, για την πόλη, για την καθαριότητα, για τις άλλες τουριστικές υπηρεσίες, για τους δρόμους, τα σοκάκια και τις παραλίες; Τί τους ενοχλεί και τί χαίρονται εδώ;


Αυτά πρέπει να κάνει ένας Δήμος που έχει την τύχη να λειτουργεί μέσα σε μια αρχιτεκτονική, ιστορική και φυσική ομορφιά που διαρκώς βραβεύεται. Αυτά πρέπει να κάνει ένας Δήμος που έχει μέσα στην ζωή του βραβευμένους διαχειριστές καταλυμάτων. 


Όλα τα άλλα είναι σκέτα πανηγύρια. 


Mario Vagman