Το Παλαμπούρτζι ρώτησε, έμαθε και βρήκε τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από όλες τις ονοματοδοσίες των καιρικών φαινομένων.

 


Ο άνθρωπος μυστήριο λοιπόν που βαφτίζει κάθε καιρικό φαινόμενο, όπως η βροχή, το χιόνι, το χαλάζι και άλλα, θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του αλλά μας παραχώρησε μια αποκαλυπτική συνέντευξη για τη δουλειά του και τους στόχους του. 


Απολαύστε


-Τί έχετε σπουδάσει;


-Τίποτα.


-Ήταν το όνειρό σας από μικρός να γίνεται βαπτιστής καιρικών φαινομένων;


-Από μικρός χάζευα σύννεφα, σταγόνες βροχής, νιφάδες χιονιού και τους έδινε ονόματα. Έπαιζα μαζί τους. Δεν είχα άλλους φίλους. Οπότε ναι, ήταν το όνειρό μου να έχω αυτή τη δουλειά. 


-Στα ονόματα που δίνετε κατά καιρούς, όπως τώρα ο Διομήδης για παράδειγμα, κυριαρχούν αρχαία ελληνικά ονόματα ή ξενικά ονόματα. Λείπουν όμως ονόματα όπως Μπάμπης, Μάκης, Λάκης και άλλα. Γιατί υπάρχει τέτοιος ρατσισμός ή έστω διαχωρισμός στην ονοματοδοσία;


-Ονόματα απλά και καθημερινά δεν προκαλούν την προσοχή του κόσμου. Αντιθέτως δημιουργούν μια γελοιοποίηση των καιρικών φαινομένων. Φανταστείτε να έρχεται μια καταιγία και να ονομάζεται Παντελής. Κανείς δεν θα της έδινε σημασία. Τα αρχαία ελληνικά ονόματα από την άλλη έχουν ένα κύρος, μια σοβαρότητα. Θέλουμε, δεν θέλουμε. 


-Για ποιό λόγο όμως πρέπει ένα καιρικό φαινόμενο να έχει κύρος;


-Για να προκαλεί φόβο στους πολίτες. 


-Δηλαδή;


-Ο κύριος στόχος της ονοματοδοσίας είναι η αποκοπή του ανθρώπου από τα φυσικά φαινόμενα. Να θεωρεί τα καιρικά φαινόμενα εχθρικά. Να τα τα φοβάται και να προστατεύεται από αυτά, όσο μπορεί βέβαια. Ακόμα και μια δυνατή βροχή, ένα φαινόμενο φυσικό, πρέπει να προκαλεί πια φόβο. 


-Αυτό δεν θα οδηγήσει βαθμιαία την αποκοπή του σύγχρονου ανθρώπου από τη φύση γενικότερα;


-Βεβαίως. Αυτός είναι ο μακροχρόνιος στόχος. 


-Μα πώς; Ένα φυσικό ον, όπως ο άνθρωπος, πώς γίνεται να πρέπει να αποκοπεί από τη φύση; 


-Η φύση τα επόμενα χρόνια αναμένεται να προκαλέσει ακραίες καιρικές μεταβολές και φαινόμενα καταστροφικά. Ξηρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές και φαινόμενα ολέθρια για τη ζωή πάνω στον πλανήτη. Τη δική μας ζωή. Ο άνθρωπος πρέπει να συνηθίσει αυτήν την εχθρική στάση απέναντι στη φύση καθώς, όπως όλοι ξέρουμε, δεν θέλει να αλλάξει καθόλου τις συνθήκες που οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα. 


-Μάλιστα. Τα πράγματα μοιάζουν πολύ σοβαρά. Έχετε βοηθούς ή έστω συμπαραστάτες στο λειτούργημα που ασκείτε με τόση επιτυχία; 


-Βεβαίως. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κυρίως όσα ανήκουν σε ανθρώπους που καταστρέφουν τη φύση και αντιλαμβάνονται από πρώτο χέρι όσα επακολουθήσουν. Εργολάβους, βιομηχάνους, γενικώς μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές εκμετάλλευσης φυσικών πόρων. Να είναι καλά όλοι τους, μεταδίδουν και διαδίδουν άμεσα κάθε ονοματοδοσία και δημιουργούν το κατάλληλο τρομοκρατικό κλίμα με το παραμικρό. 


-Ποιά είναι τα όνειρά σας για το μέλλον; 


-Τα όνειρα μου και ο βασικός μου στόχος είναι να καταφέρω να συνδυάσω τα σωστά ονόματα με τα σωστά καιρικά φαινόμενα. Να κρίνω τη σοβαρότητα του καιρικού φαινόμενου και να το ονοματίζω κατάλληλα. Παράδειγμα, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Ηράκλειτος, ο Αισχύλος, είναι ονόματα τεράστιου κύρους και βεληνεκούς. Οφείλω να τα ταιριάξω με καιρικά φαινόμενα ανείπωτων καταστροφών. Να συνταιριάξω δηλαδή το μεγαλείο των ονομάτων με το μέγεθος των καιρικών φαινομένων. Αν τα καταφέρω, θα έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Θα έχω κάνει τη δουλειά μου σωστά. Έχω απλά όνειρά βλέπετε...


-Σας ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα μας. 


-Κι εγώ. Καλό Διομήδη να έχετε...