Από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

 


Ωστόσο. η πλατφόρμα για την τρίτη δόση δεν θα δέχεται αιτήσεις από όλους.


Πότε μπορείτε να κάνετε την τρίτη δόση


Για να κλείσει κάποιος ραντεβού τρίτης δόσης θα πρέπει να είναι άνω των 18 και να έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από τη στιγμή που έκανε τη δεύτερη δόση. Η συγκεκριμένη οδηγία αφορά όλους όσοι έκαναν εμβόλιο της Moderna, της Pfizer και της AstraZeneca.


Για όσους έκαναν το εμβόλιο της Johnson η διαδικασία για την αναμνηστική δόση θα είναι μερικώς διαφορετική.


Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε τη Δευτέρα ότι την προσεχή Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson να κάνουν την αναμνηστική δόση.


Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχουν περάσει δύο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους. Η αναμνηστική δόση θα μπορεί να είναι είτε με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο της Pfizer, ενώ στο άμεσο διάστημα θα γίνεται αναμνηστική δόση και με Moderna.


Τι έδειξε μελέτη για την τρίτη δόση


Χθες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην πρώτη μελέτη για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου.


Πρόκειται για μελέτη παρατήρησης της Ιατρικής Σχολή του Χάρβαρντ και του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Ισραήλ, που δημοσιεύθηκε στο Lancet. Αυτή αφορούσε ανάλυση στοιχείων από 728.231 άτομα στα οποία χορηγήθηκε η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και τη σύγκριση με άτομα στα οποία είχαν χορηγηθεί δύο δόσεις, τουλάχιστον πριν από 5 μήνες.


Η μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που είχαν κάνει την τρίτη δόση είχαν κατά 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, κατά 92% μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και κατά 81% μικρότερο κίνδυνο για θάνατο.


«Το συμπέρασμα είναι πως η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία από σοβαρές μορφές νόσησης, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις. Η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων αλλά και τη λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού», υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.