Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Σάββατο 30/10/21) του Σταυρού Μαλαγκονιάρη, παρουσιάζοντας τους Έλληνες εξερευνητές του 16ου αιώνα γράφει για τα ελληνικά πληρώματα του Μαγγελάνου. 

 


Όπως αναφέρει σύμφωνα με άρθρο του ελληνιστή καθηγητή Luis Gill Fernandez  στα τέσσερα από τα πέντε πλοία της αποστολής για το γύρο του κόσμου 1519-1522 που ξεκίνησε ο Μαγγελάνος  υπήρχαν Έλληνες. Δύο από τους τέσσερις ήταν με καταγωγή από το Ναύπλιο.


 Ο ένας, Νικόλας ο Έλληνας (Nickolas the Greek) ναύτης στο πλοίο «Βικτόρια». Αργότερα έγινε ιδιοκτήτης πλοίου και πήρε μέρος και σε άλλη αποστολή.  


Ο άλλος και αυτός στο πλοίο «Βικτόρια» Γιαννακός ο Έλληνας επίσης Ναυπλιώτης. Αναφέρεται ότι ο Γιαννακός εγκαταλείφτηκε το 1521 στο Βόρνεο έπειτα από αλληλοσπαραγμό των Ισπανών μετά το θάνατο  του Μαγγελάνου. 


Το πλοίο Βικτόρια είναι το μόνο από τα 5 πλοία και από τα περίπου 270 άτομα των πληρωμάτων τους που ξεκίνησαν μαζί με τον Μαγγελάνο το 1519,  μόλις 18 άνδρες πλήρωμα κατάφεραν να επιστρέψουν στην Ισπανία το 1522, ολοκληρώνοντας έτσι τον περίπλου. Μεταξύ αυτών και ο ναυπλιώτης Νικόλας ο Έλληνας. 


Ας αναλογιστούμε για τους ναυπλιώτες ναυτικούς ότι εκείνη την  εποχή έχουμε την περίοδο στο Ναύπλιο της Α Βενετοκρατίας (1389 -1540). Άρα ναυπλιώτες θα ταξίδευαν σε όλο τον τότε κόσμο της Μεσογείου τα βενετικά πλοία.  


Ας συμπληρώσουμε ότι αναφορά για ναυτικό με καταγωγή από το Ναύπλιο έχουμε και στο πλήρωμα στο ταξίδι του Χριστόφορου  Κολόμβου για την ανακάλυψη της Αμερικής το 1492.


Μπάμπης Αντωνιάδης