Ticker

6/recent/ticker-posts

Κλιματική αλλαγή γ@μιέσαι! - Γιατί η κλιματική αλλαγή είναι ο μοναδικός ένοχος

 Η Ελλάδα καίγεται από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Όχι μόνο η Ελλάδα, ο πλανήτης όλος. Ποιός φταίει; Η κλιματική αλλαγή!

 


Το τελευταίο διάστημα κυβερνήσεις, συστημικά media και συστημικοί δημοσιολογούντες δικαιολογούν όλα τα δεινά της ανθρωπότητας με τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή. Το κλίμα αλλάζει και δημιουργεί πανδημίες, πλημμύρες, σεισμούς, τσουνάμια και πυρκαγιές. Αναμφίβολο πρώτο. 


Κυβερνήσεις, συστημικά media και συστημικοί δημοσιολογούντες όμως ξεχνούν να αναφέρουν τις αιτίες της κλιματικής αυτής αλλαγής; Μήπως είναι η υπερκατανάλωση πόρων; Μήπως είναι η αναζήτηση διαρκώς του υπερκέρδους; Μήπως είναι η ασυδοσία των πολυεθνικών εταιρειών; Μήπως η ελεύθερη αγορά, ο καπιταλισμός, ο νεοφιλελευθερισμός, η ευημερία των αριθμών έναντι των ανθρώπων και του περιβάλλοντος γενικότερα οδηγούν στην κλιματική αλλαγή;  Αναμφίβολο δεύτερο.


Η λύση που προτείνεται παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και είναι μια σοβαρή λύση. Πώς γίνεται όμως αυτές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να τις εκμεταλλευτεί το ίδιο σύστημα που εκμεταλλεύτηκε όλους τους φυσικούς πόρους και να μην δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη κλιματική αλλαγή; Είναι ένα ερώτημα που μέλλει να απαντηθεί. 


Στα δικά μας όμως. Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα μασιέται αρκετά ο όρος της κλιματικής αλλαγής. Μασιέται από την κυβέρνηση, τις εφημερίδες, τις ιστοσελίδες, τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα. Μασιέται για να δικαιολογήσει το τεράστιο σε έκταση κάψιμο όλης της χώρας που συνεχίζεται και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. 


Γιατί καίγεται όλη η Ελλάδα; Μα φυσικά γιατί φταίει η κλιματική αλλαγή και τίποτα άλλο. Απολύτως τίποτα. Ας εξετάσουμε γιατί:


1. H κλιματική αλλαγή λειτουργεί ύπουλα, σου τρώει το μυαλό κι έτσι θόλωσε την κυβέρνηση και την ανάγκασε αντί να αγοράζει πυροσβεστικά οχήματα και ελικόπτερα/αεροπλάνα, αντί να διορίζει περισσότερους εποχικούς πυροσβέστες, αντί να διορίζει δασολόγους και να μεταρρυθμίσει τις δασικές υπηρεσίες, την ανάγκασε να αγοράζει μόνο περιπολικά, χιλιάδες περιπολικά, χημικά για τις διαδηλώσεις, γκλοπς, κράνη, και να διορίζει αστυνομικούς μέχρι και στα ελληνικά πανεπιστήμια. Επίσης η κλιματική αλλαγή μάγεψε τους κυβερνώντες και τους οδήγησε να χαρίσουν εκατομμύρια ευρώ στα media. Σώσε ένα κανάλι αντί για ένα δάσος, σου λέει πονηρά η κλιματική αλλαγή κι εσύ εκτελείς. 


2. Η κλιματική αλλαγή αντιστέκεται σε κάθε σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Ακόμα και στο πιο τέλειο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, σαν αυτό που δημιούργησε η ελληνική κυβέρνηση φέτος, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, την άνοιξη του 2021. 


3. Η κλιματική αλλαγή διορίζει εμπρηστές, ιδιαίτερα εκεί που θέλουν κάποιοι να χτίσουν, να βάλουν ανεμογεννήτριες ή να δημιουργήσουν πολυτελείς χώρους. Είναι αυτόνομη η κλιματική αλλαγή. Είναι ξεχωριστό κρατίδιο. Δεν έχει σχέση με το κράτος, ίσως με το νεοελληνικό παρακράτος. 


4. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ψευδαισθήσεις και ανωμαλίες της φύσης. Για παράδειγμα, την πρώτη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, τα μποφόρ σύμφωνα με τα ελληνικά κανάλια ήταν 6 ως 7. Στην πραγματική ζωή όμως είχε άπνοια. Την επόμενη μέρα, όταν τα κανάλια κατάλαβαν το λάθος (κατόπιν άπειρου κραξίματος στο διαδίκτυο), η άπνοια -ω του θαύματος- αυξάνει την ένταση της φωτιάς. Ξαναλέω, σύμφωνα με τα ελληνικά κανάλια, η άπνοια αυξάνει την ένταση της φωτιάς και την ταχύτητά της.  5 μέρες μετά όμως, αφού η φωτιά είχε απλωθεί σε όλη τη χώρα, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας ανησυχούσε πως οι δυτικοί άνεμοι των 6 μποφόρ θα φέρουν ακόμα περισσότερα προβλήματα. Είτε με άπνοια λοιπόν, είτε με ανέμους, η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ταχύτητα της φωτιάς το ίδιο!


5. Η κλιματική αλλαγή κρύβεται καλά. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου κανένας Υπουργός, μεγαλοδημοσιογράφος, μεγαλοσχολιαστής, μεγαλοεργολάβος και μεγαλοεκδότης δεν την είχε στα υπόψιν του. Όλοι χαρούμενοι έδιναν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον για το πόσο καταπληκτικοί είναι. Μορφωμένοι άνθρωποι στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού με ευρωπαϊκή κουλτούρα στις φλέβες τους και δεν είχαν ιδέα πως η κλιματική αλλαγή τους έπαιζε κρυφτούλι. Μόλις όμως η κλιματική αλλαγή έκαψε τον τόπο όλο, τσουπ, την ανακάλυψαν οι πάντες, την έστησαν στον τοίχο, την έκαναν πρωτοσέλιδα και την κατηγορούν δίχως αύριο. Δεν νιώθουν ηλίθιοι ή άχρηστοι που δεν την υπολόγισαν προηγουμένως. Που δεν πήραν τα μέτρα τους. Όχι βεβαίως. Αφού κρυβόταν πολύ καλά λέμε η κλιματική αλλαγή. 


6. Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε και προκαλεί εν έτει 2021 τη μεγαλύτερη καύση δέντρων, σπιτιών, περιουσιών και ζώων στην ιστορία του νεότερου ελληνικού Κράτους. Ο μόνος τρόπος για να την αντιμετωπίσεις είναι να γεμίσεις τον τόπο με αστυνομικούς (αφού έχεις προσλάβει άπειρους) και να δημιουργείς "ομαλές" εκκενώσεις περιοχών. Από το Μένουμε Σπίτι της καραντίνας, φτάσαμε στο Φεύγουμε από το Σπίτι τώρα!


Τις πταίει λοιπόν για όλα; Μα φυσικά η αόριστη, γενική έννοια της κλιματικής αλλαγής. Χωρίς υπεύθυνους και ενόχους. Χωρίς διχασμούς και αλληλοκατηγορίες. Με αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία, όπως είπε η σπουδαία - μου διαφεύγει το όνομά της -  Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας!


Όλοι μαζί, με μια φωνή λοιπόν: Κλιματική αλλαγή γ@μιέσαι!


Μario Vagman

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια