Η παιδική ηλικία είναι συνδεδεμένη για τους περισσότερους από εμάς με τα σχολικά χρόνια. 


Πολλοί ως παιδιά έχουμε ζήσει ξέγνοιαστές στιγμές παρέα με φίλους και συγγενείς, στιγμές διασκέδασης εντός και εκτός σπιτιού.


 


Στις μέρες μας, υπάρχουν τα παιδιά που έχουν μια ομαλή σχολική και κοινωνική ζωή και τα παιδιά που στερούνται την παιδική τους ηλικία και πολλά από αυτά δεν θα την γνωρίσουν ποτέ. Είναι παιδιά τα οποία έχουν αναγκαστεί εξαιτίας κοινωνικών, οικονομικών και άλλων συγκυριών να οδηγηθούν στην εργασία. Σε πολλές χώρες η τοπική οικονομία βασίζεται στην απασχόληση φθηνού εργατικού δυναμικού με αποτέλεσμα η παιδική εργασία να ανθίζει. Χώρες όπως η Ινδία που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως και βρίσκεται στη δεύτερη θέση των οικονομικά αναπτυσσόμενων χωρών σε μεγάλο βαθμό οφείλει αυτή της τη θέση σε ανήλικα άτομα που εργάζονται. Έρευνες που έχουν γίνει στη χώρα έχουν δείξει ότι ο αριθμός των εργαζόμενων παιδιών ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια. 


Η Λατινική Αμερική απασχολεί 48 εκατομμύρια παιδιά, η Ιταλία που θεωρείται οικονομικά ανεπτυγμένη χώρα έχει 60.000 παιδιά τα οποία εργάζονται στερούμενα βασικά τους δικαιώματα. Τα ποσοστά παραμένουν υψηλά και στην Αφρική η οποία εκμεταλλεύεται ανήλικους για την εξόρυξη χρυσού και για την παραγωγή κόκων κακάου. 


Όταν τα παιδιά δεν εργάζονται με γρήγορους ρυθμούς ή έχουν μειωμένες αποδόσεις οι εργοδότες τους τα ξυλοκοπούν και τα εκμεταλλεύονται σεξουαλικά. Στη χώρα μας το 2016 ο ΟΑΕΔ κατέγραψε 2.840 ανήλικους εργαζόμενους.


Πολλοί πίστευαν ότι με το τέλος του Μεσαίωνα στον οποίο τα παιδιά θεωρούνταν πηγή οικονομικού οφέλους για την οικογένεια θα λάμβανε τέλος και ο μεσαίωνας της εργασίας. Η Βιομηχανική Επανάσταση ανάγκασε χώρες όπως η Αγγλία να συμπεριλάβει στο εργατικό της δυναμικό ανηλίκους κάτω των 15 ετών. Πολλά ορφανά παιδιά αντί να φιλοξενούνται σε κάποια δημόσια δομή εργάζονταν σε εργοστάσια. Μια από τις πιο σκληρές εργασίες που υφίστανται ανήλικα άτομα είναι αυτή της πορνείας καθώς ο αριθμός των παγκοσμίως εργαζομένων στην πορνεία ανηλίκων είναι 8,4 εκατομμύρια.


Θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα γινόμαστε θεατές στην παιδική εργασία ( κάποιοι και εργοδότες). Πολλά από τα παιδιά που εργάζονται προέρχονται από κοινωνικές ομάδες οι οποίες βρίσκονται σε ανάγκη και αψηφούν τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους μόλις για λίγα χρήματα. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1989 πρέπει να εφαρμοστεί παγκοσμίως.


Τα παιδιά έχουν ταλέντο να υπομένουν, που πηγάζει από την άγνοια εναλλακτικών λύσεων.

Maya Angelou, 1928-2014, Αφροαμερικανίδα ποιήτρια


Ανδριανόπουλος Δημήτρης