Αύριο ημέρα Παρασκευή απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και στο Ναύπλιο αλλά και την Αργολίδα γενικότερα αναμένεται τεράστια κοσμοσυρροή από την πρωτεύουσα

 


Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει μια τραγική εξέλιξη σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοβασιλιά ιού μέσα στο καλοκαίρι, η κοσμοσυρροή από την πρωτεύουσα θα είναι διαρκής κάθε σαββατοκύριακο μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη. 


Το Ναύπλιο λοιπόν αναμένεται να γεμίσει από κόσμο αφού πολύ περισσότεροι άνθρωποι φέτος λόγω της πανδημίας θα επιλέξουν ένα ασφαλές ταξίδι με αυτοκίνητο και κοντά στην πόλη τους. Περισσότεροι άνθρωποι φέτος θα επιλέξουν εξορμήσεις τριημέρου σε διάφορα μέρη παρά μια μεγαλύτερης διάρκειας περίοδο διακοπών. Περισσότεροι άνθρωποι φέτος θα αποζητούν κάθε σαββατοκύριακο μια σανίδα διακοπών εξαιτίας της 6μηνης χειμερινής-ανοιξιάτικης και καταπιεστικής καραντίνας χωρίς να περιμένουν την άδεια από τη δουλειά. 


Ως εκ τούτου, το Ναύπλιο θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με νέα πρόσωπα και να φιλοξενήσει επίσης γνώριμους επισκέπτες. 


Τί μπορεί να τους προσφέρει; 


Καφέ, φαγητό, ένα παγωτάκι στο χέρι, ένα αυτοκόλλητο σουβενίρ και 2 μέρες κράτηση αρκούν πια; Δεν αρκούν. Αν και δίνουν την εντύπωση μεγάλης επισκεψιμότητας δε δημιουργούν την αντίστοιχη οικονομική ανάπτυξη. 


 Μήπως το Ναύπλιο έχει τη χρυσή ευκαιρία φέτος να προσφέρει ένα πολιτιστικό διαρκές θέαμα σε όλους τους επισκέπτες για να τους δεσμεύσει ως επισκέπτες για τα επόμενα χρόνια που έρχονται και να παρατείνει την παρουσία τους εδώ; 


Μήπως θα έπρεπε ήδη να ξεκινήσουν δράσεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για συνεχόμενες, καθημερινές και υπαίθριες, μόνο υπαίθριες, πολιτιστικές δράσεις; 


Υπαίθριες εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, υπαίθριες συναυλίες τοπικών και μη τοπικών συγκροτημάτων, θεατρικές παραστάσεις, street perfomance και οποιαδήποτε άλλη ιδέα και δράση, από Δήμο, ιδιώτες και πρωτοβουλίες πολιτών. Δράσεις σε κάθε μήκος και πλάτος της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Καθημερινές δράσεις, διαρκείς και διαφορετικές. Σα μια συνεχόμενη καλοκαιρινή γιορτή. 


Με αυτόν τον τρόπο το Ναύπλιο μπορεί να δείξει στους χιλιάδες επισκέπτες του πως δεν είναι απλά μια πόλη καρτ-ποστάλ και θα δημιουργήσει τις προυποθέσεις για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο μέλλον στα δύσκολα ανταγωνιστικά χρόνια που έρχονται στον τομέα του τουρισμού. 


Η Αθήνα δεν θα είναι πάντοτε η σανίδα σωτηρίας της πόλης. Όλοι και όλες το ξέρουν αυτό. Ακόμα και να είναι όμως δεν αποτελεί ένα βασικό κορμό ποιοτικού τουρισμού. Αργά ή γρήγορα το πολιτιστικό στίγμα θα γίνει αναγκαιότητα για κάθε περιοχή. Πέρα από τις υπηρεσίες που προσφέρει αυτή η περιοχή. 


Φέτος είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να γίνει μια αρχή και το Ναύπλιο, η Αργολίδα γενικότερα, να κερδίσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες στο μέλλον. 


Αν μείνουμε και φέτος μόνο στις εντυπώσεις, στα χιλιάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα, στους πολυσύχναστους δρόμους και τις γεμάτες παραλίες, θα έρθει η στιγμή που θα το πληρώσουμε ακριβά. 


Το Ναύπλιο είναι μια πόλη όνειρο. Ένα ζωντανό μνημείο που πάνω του μπορεί να χτιστεί φτηνά, ανέξοδα, όμορφα κι οργανωμένα κάθε πολιτιστική δραστηριότητα. Θα είναι κρίμα φέτος ο κόσμος που θα το επισκεφτεί να το ζήσει πάλι τετριμμένα. Στο τέλος θα το βαρεθεί. Και θα έχει δίκιο.  


Mario Vagman