Όπως λένε οι επιστήμονες τα ηφαίστεια μας ευτυχώς, ακόμα κοιμούνται.

 


Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα καταγράφηκε πολλά χρόνια πριν – και συγκεκριμένα στα τέλη της δεκαετίας του 90 όταν το ηφαίστειο της Νισύρου είχε προκαλέσει σεισμική δραστηριότητα που κράτησε δυόμισι χρόνια, προκαλώντας μικρές ζημιές.


Οι ειδικοί όμως, εξακολουθούν να το παρακολουθούν από κοντά, όπως και το γειτονικό ηφαίστειο της Σαντορίνης. Αυτά άλλωστε, είναι και τα πιο επικίνδυνα στο μεγάλο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου.


Μέθανα: Μόλις 50 χλμ απο την Αθήνα


Το ενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων, που βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο, σε απόσταση μόνο 50 χιλιομέτρων από την Αθήνα παρακολουθείται συστηματικά, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Η πιο πρόσφατη εκρηκτική δραστηριότητα του ηφαιστείου συνέβη τον 3ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται από τους αρχαίους ιστορικούς Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιο.Στην ευρύτερη περιοχή των Μεθάνων η πιο πρόσφατη έκρηξη συνέβη πριν από περίπου 300 χρόνια, στον υποθαλάσσιο χώρο ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της χερσονήσου, όπου έχουν εντοπισθεί ίχνη τουλάχιστον 30 παλαιών ηφαιστείων, των οποίων η δραστηριότητα ξεκίνησε πριν από ενάμισι εκατομμύριο χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ