ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ


Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα: Επικίνδυνο μείγμα λογοκρισίας στην Ελλάδα

 Η ελευθερία του Τύπου υπoφέρει στην Ελλάδα το 2020. 

 


Η συντηρητική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών ως μέρος των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει και τα δύο πανδημικά κύματα και τη προσφυγική κρίση. 


Τα ερευνητικά μέσα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης των 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον ιό. Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν την άδεια της κυβέρνησης πριν αναφερθούν σε νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο ιατρικό προσωπικό να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. 


Τον Φεβρουάριο του 2021, τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια διατάχθηκαν να μην μεταδώσουν βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά μέσα που έδειξαν ότι ο πρωθυπουργός αγνόησε τους κανόνες κλειδώματος. Η αστυνομία κατέφυγε σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά. Στη Λέσβο, οι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να καλύψουν τις συνέπειες της πυρκαγιάς στο στρατόπεδο προσφύγων στην πόλη της Moria, ενώ μια ομάδα Γερμανών ελεύθερων επαγγελματιών συνελήφθη εν συντομία ενώ προσπαθούσε να καλύψει την άφιξη νέων μεταναστών. Στη Σάμο, ένα γερμανικό πλήρωμα ταινιών ντοκιμαντέρ συνελήφθη χωρίς κατηγορία και κακομεταχειρίστηκε από την αστυνομία. Το ελληνικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι, το οποίο ελέγχεται άμεσα από τον πρωθυπουργό, παρόλο που το ανώτατο δικαστήριο το έκρινε ως αντισυνταγματικό, λογοκρίθηκε για αναφορές για τα νέα στρατόπεδα μεταναστών. Στην Αθήνα, η αστυνομία εμπόδισε φωτο-δημοσιογράφους που κάλυπταν μια αναμνηστική εκδήλωση στα τέλη του 2020 και τράβηξε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των κανόνων Covid-19, για να συλληφθεί.


 Υπάρχει ανησυχία επίσης για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση διαδηλώσεων, διότι ορίζει συγκεκριμένες περιοχές για τον τύπο. 


Τον Απρίλιο του 2021, η κοινότητα των Ελλήνων δημοσιογράφων συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του δημοσιογράφου που ειδικεύεται σε θέματα εγκλήματος Γιώργος Καραϊβάζ.


Μεταφρασμένο κείμενο των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα


Πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά εδώ

No comments: 

Powered by Blogger.