Γνωστή Γερμανική Εταιρεία  που δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση αεροδρομίων σε αναπτυσσόμενες χώρες, έκανε πρόταση στο Υπουργείο μεταφορών, στέλνοντας επίσημο αίτημα στον Υπουργό κ. Κων. Αχ. Καραμανλή, για δημιουργία αεροδρομίου στην Καραθώνα.

 

 Το αεροδρόμιο θα είναι διπλής χρήσης: ξηράς (για λήαρτζετ) και θαλάσσης (για υδροπλάνα). Να θυμίσουμε πως το σχέδιο για αεροδρόμιο υδροπλάνων είναι κρυφός πόθος που κυνηγά τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή του Ναυπλίου. 


Στα αρχικά πλάνα της εταιρείας ήταν ο Πύργος Ελέγχου να κατασκευαστεί σε τμήμα του Παλαμηδιού. Το πλάνο όμως απομακρύνθηκε λόγω της γραφειοκρατίας που θα αντιμετώπιζε το αίτημα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το τελικό σχέδιο λοιπόν προβλέπει πως ο Πύργος Ελέγχου θα γίνει  στο λόφον "ύπερθεν της Κατακεκρυμμένης".


Ως εκ τούτου η εταιρεία επιθυμεί να λύσει και το πρόβλημα της χωματερής στην πλευρά του συγκεκριμένου λόφου. Αυτό συμβαίνει καθώς η εταιρεία έχει δείξει στο παρελθόν σε κάθε της κατασκευή ιδιαίτερη οικολογική ευαισθησία. Η πρότασή της συνοδεύεται από εμπεριστατωμένη μελέτη περιβαλλοντικών συνθηκών. Έχει προβλέψει μέχρι και την τύχη των "εποχιακών" κορμοράνων και άλλων αποδημητικών ειδών της ορνιθοπανίδας... αλλά και τον ενάλιο πλούτο (ειδική μνεία για την βασιλική ζαργάνα και τις τσιπούρες που βρίσκονται σε πληθώρα έξωθεν του μικρού κόλπου της Καραθώνας και δύναται να ενοχληθούν από την αεροπλανική βοή).


Το αεροδρόμιο θα είναι έτοιμο καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2022 και δεν πρόκειται να ενοχλήσει ουδόλως τους λουόμενους και λάτρεις της συγκεκριμένης παραλίας αν και εφόσον αντέχουν τους δυνατούς ήχους. Οι δε μικροεπιχειρήσεις που βρίσκονται παραλλήλως της ακρογιαλιάς θα ενταχθούν ομαλά στις υπηρεσίες του αεροδρομίου, των τουριστών και των λουομένων. 


Αναμένεται να απογειωθεί λοιπόν κυριολεκτικά ο τουρισμός του Ναυπλίου και της Αργολίδος γενικότερα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αρκεί βεβαίως η πρόταση να γίνει δεκτή. 


Αποκλειστικό ρεπορτάζ: Tόλης Κοΐνης και Mario Vagman