Στην αρχή ήταν 30 άτομα που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Μετά έπεσε το καθιερωμένο ξύλο. Τα κανάλια βούιζαν με τίτλους για τους γνωστούς-άγνωστους κουκουλοφόρους που δε σέβονται την καραντίνα. Και το θέμα θα τελείωνε εκεί αν...

 


Αν τα social media δεν κυκλοφορούσαν άμεσα τα βίντεο των ξυλοδαρμών και ξεκίναγε ένα κύμα διαμαρτυριών ακόμα και από ανθρώπους του συντηρητικού χώρου, ακόμα και από τους ίδιους τους αστυνομικούς. 


Κάτω από την πίεση των social media, τα κανάλια το γύρισαν το έργο γιατί προφανώς ένιωθαν την καυτή ανάσα της απόλυτης αποκοπής από την πραγματικότητα και την κοινή γνώμη. Ακόμα και τότε όμως η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ξυλοδαρθέντα για κινηματική πολιτική δράση, έδωσε δημόσια το όνομά του και κυκλοφόρησε την επικοινωνιακή ατάκα "δε γνωρίζουμε τί προηγήθηκε". 


Κι ενώ ποτέ δεν είδαμε ή δε μάθαμε τί προηγήθηκε, προφανώς απολύτως τίποτα παρά μια εμμονική και τραμπούκικη επέλαση αστυνομικών σε μια ειρηνική πλατεία, ήταν σίγουρο πως η κυβέρνηση ήταν τόσο στριμωγμένη για το αφήγημα της συνεργάσιμης αστυνομίας που ήθελε να προβάλει στην τρίτη κατά σειρά καραντίνα, που θα ετοίμαζε παρέα με τα κανάλια, που χρυσοπληρώνει εδώ και ένα χρόνο, ένα δυναμικό επικοινωνιακό come back. 


Tην Τρίτη λοιπόν το βράδυ η πλατεία της Νέας Σμύρνης γέμιζε από χιλιάδες κόσμου που διαμαρτυρήθηκε για την αστυνομική βία. 
Εκεί, παρέα με τον κόσμο, εμφανίστηκαν ενωμένα και δυνατά, όλα τα χουλιγκάνια των γηπέδων. Σύμφωνα με πληροφορίες ενώθηκαν πολλές ομάδες οργανωμένων οπαδών.  Χρυσή ευκαιρία λοιπόν για επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης. Περιφρονώντας τις γυναίκες, τα παιδιά, γενικά τους απλούς κατοίκους της περιοχής, τους συλλόγους και τα συνδικάτα, περιφρονώντας τις ανάγκες των ανθρώπων για λιγότερη αστυνομική βία, τα φώτα των καναλιών εστίασαν στις μάχες των χουλιγκάνων με τους αστυνομικούς. 

Δυστυχώς για τους αστυνομικούς, ευτυχώς για την κυβέρνηση και τα κανάλια,  υπήρξε βαριά τραυματισμένο θύμα της επίθεσης. Μετά την επίθεση, οι συνάδελφοι αστυνομικοί παραμέρισαν και οι δημοσιογράφοι ρεπόρτερς, ω του θαύματος για τέτοιες περιστάσεις, αφέθηκαν ανενόχλητοι να φωτογραφίσουν το θέαμα, βλέποντας το θύμα αβοήθητο από συναδέλφους του. Το περίεργο του πράγματος επίσης είναι πως κανείς δεν πήρε το όπλο του αστυνομικού. Λεπτομέρεια θα μου πείτε αλλά για έναν τέτοιο λόγο είχε κατηγορηθεί ο ξυλοδαρθέντας της πλατείας της Νέας Σμύρνης. 
Έτσι λοιπόν η ισοπαλία είναι γεγονός. Το come back έγινε. Τα κανάλια προβάλουν το βίντεο της επίθεσης ξανά και ξανά, η συγκέντρωση των ανθρώπων ξεχάστηκε και λόγω υπερβολικής τηλεοπτικής βίας που κατέπεσε στα μάτια των τηλεθεατών, ο πρωθυπουργός της χώρας, άφαντος τελείως τις προηγούμενες μέρες, δηλώνει σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα:


Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει. Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ' όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά. Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας.  Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω.


Aλήθεια ποιός μας διχάζει; Ο ανύπαρκτος ΣΥΡΙΖΑ; Ας γελάσουμε! Ο πρωθυπουργός στήνει απλά προεκλογική ατζέντα ασφάλειας επενδύοντας στην καταστολή. Τα Εξάρχεια ξεχάστηκαν. Ήρθε η ώρα της Νέας Σμύρνης. Αύριο άλλη γειτονιά και πάει λέγοντας. Θα αποδεχτούμε την ακραία καταστολή αλλιώς είμαστε με τους άλλους. Τους εμφυλιακούς...


Αυτό που βέβαια είναι αλήθεια, και το γνωρίζει και ο κύριος Γεωργιάδης και φυσικά ο πρωθυπουργός, είναι πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε να μην χαιδεύει τα αυτιά των ανθρώπων που διαδηλώνουν, πράγμα που κάνει λόγω της πολιτικής και ιδεολογικής του ανυπαρξίας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ξεκάθαρα ενάντιος σε κάθε συγκέντρωση ή διαμαρτυρία, ο κόσμος που θα κατέβαινε στους δρόμους θα ήταν διπλάσιος και τριπλάσιος, απενοχοποιημένος που δε λογίζεται ως Συριζαίος. Κοινώς ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει και αυτός τον ρόλο του στο παιχνίδι της κοινωνικής καταστολής από την αντίθετη πλευρά του καθρέφτη όμως. Βολεύεται αρκετά που εντάσσεται στο διχασμό καθώς δεν έχει τίποτα άλλο να παρουσιάσει. 

Ας επανέλθουμε όμως...Μετά την βάναυση επίθεση χουλιγκάνων σε αστυνομικό, ακολούθησε ένα εκδικητικό βράδυ:

Όλα αυτά όμως δεν θα παιχτούν στα κανάλια. Το σχέδιο της σκληρής καταστολής θα συνεχιστεί. Πήγε για λίγο να σταματήσει ελέω social media αλλά η επικοινωνιακή αντεπίθεση ήταν οργανωμένη. 

Η κυβέρνηση ελέγχεται πλέον από ένα σκληρό δεξιό ως ακροδεξιό μέτωπο, επενδύει στην καταστολή, στο διχασμό και στη στοχοποίηση ενός ανύπαρκτου κινηματικά εχθρού και οδεύει για εκλογές μετά το πέρας της πανδημίας οργανώνοντας ένα αφήγημα ασφάλειας και δήθεν κοινωνικής ηρεμίας με σύμμαχο τα καλοταισμένα media.  Άλλωστε ούτε η κυβέρνηση έχει κάποιο ουσιαστικό έργο να παρουσιάσει πέραν της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που θα διαχειριστεί μετά την πανδημία. Επίσης με μια σκληρή και διχαστική ρητορική ικανοποιεί το σκληροπυρηνικό κομματικό της ακροατήριο.

Το βασικό πρόβλημά της κυβέρνησης στην όλη υπόθεση  ήταν πως θόλωσε η εικόνα της στους λεγόμενους νοικοκυραίους. Η άγρια καταστολή στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, σε μια ειρηνική και αστική περιοχή, ήταν τεράστιο επικοινωνιακό πλήγμα. Και έπρεπε να "επουλωθεί η πληγή". Λίγα ως πολλά μπάχαλα λοιπόν, μερικά χουλιγκάνια κι ένας βαριά τραυματισμένος αστυνομικός (μακάρι να γίνει καλά ο άνθρωπος), και η εικόνα ξεκαθαρίζει. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν τα ακροδεξιά μυαλά της κυβέρνησης που την κατευθύνουν. Μπορεί να έχουν δίκιο, μπορεί και να μην έχουν.

Το σίγουρο είναι πως η καταστολή ήρθε πια για να μείνει στις φιλήσυχες γειτονιές με στόχο να συνεχιστεί το αφήγημα της ασφάλειας και να επεκταθεί το κλίμα διχασμού. Πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή. 

Καταστολή παντός είδους, όχι βεβαίως μόνο στους παρανόμους αλλά και σε όσους απλά διαφωνούν. Γιατί αν διαφωνείς, διχάζεις. 

Και όποιος διχάζει, πρέπει να κατασταλεί με κάθε μέσο.

Για την ασφάλεια, την υγεία  και το καλό όλων μας. 

Mario Vagman