Μπορεί οι υπεύθυνοι των παραδοσιακών χολιγουντιανών στούντιο να… καταριούνται τη ραγδαία ανάπτυξη των παντός είδους διαδικτυακών πλατφορμών που έχουν εισβάλει βίαια σε μια αγορά την οποία θεωρούσαν κτήμα τους για πάνω από έναν αιώνα, ωστόσο η νέα τεχνολογία τούς προσφέρει και ευκαιρίες. 

 


Μια τέτοια εκμεταλλεύεται τώρα η Universal, η οποία από τις 15 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα θα μοιράζεται με τους ακολούθους του καναλιού της στο YouΤube κλασικά φιλμ τρόμου από την απέραντη ταινιοθήκη της. 


Η προβολή τους θα είναι δωρεάν, στην καλύτερη δυνατή, ψηφιακά επεξεργασμένη εκδοχή τους.


Μιλάμε για ταινίες-μύθους στην ιστορία του σινεμά, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου έχουν περάσει από διάφορες «κορνίζες»· αρχικά έγιναν εισπρακτικές επιτυχίες, ύστερα θεωρήθηκαν κλασικές, αργότερα καλτ, για να φθάσουν σήμερα να τις βλέπουμε με μιαν άλλη, σύγχρονη ματιά, που αναδεικνύει τις ιδιοφυείς και προφητικές παρατηρήσεις τους πάνω στη διαφορετικότητα. 


Ανάμεσα στα οκτώ συνολικά φιλμ που θα δούμε στο ειδικό κανάλι Fear: The Home of Horror, βρίσκεται ο πρώτος αξεπέραστος «Δράκουλας» με τον Μπέλα Λουγκόσι (1931), τα δύο αριστουργηματικά κεφάλαια του «Frankenstein» διά χειρός Τζέιμς Γουέιλ, καθώς και ο ιδιοφυής «Αόρατος άνθρωπος», του ιδίου.


Στο κανάλι μπορεί ήδη να βρει κανείς αποσπάσματα αλλά και έξτρα υλικό και παραλειπόμενα από τις ταινίες, ως πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν. Πρόκειται για μικρά κινηματογραφικά διαμαντάκια, όπως η σεκάνς όπου περιγράφεται ο τρόπος για να εξολοθρευθεί ένας λυκάνθρωπος στο ομώνυμο φιλμ του Τζορτζ Βάγκνερ (1941) ή η χαρακτηριστική σκηνή όπου ο Δράκουλας μυρίζει το αίμα της δεσποσύνης. Ολα αυτά, μαζί με ολόκληρες τις ταινίες, μας τα προσφέρει δωρεάν η Universal καλώντας μας «να αγκαλιάσουμε το τέρας μέσα μας», όπως αναφέρει και το σχετικό μότο.