Η Τζιλέμ Καραμπουλούτ υπήρξε θύμα βιασμού από τον σύζυγό της τον οποίο και σκότωσε για να αμυνθεί. Η τουρκική ‘’δικαιοσύνη’’ την δίκασε με την ποινή της φυλάκισης. 

 


Μπορεί η Τουρκία να είναι άλλη χώρα με διαφορετικό πολιτισμό όμως και στην Ελλάδα σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, προοδευτική στραμμένη προς τη δύση τέτοια περιστατικά συνεχίζουν να υφίστανται. Η αυτοκτονία της 22χρονης Λίνας στα Γιαννιτσά, ο αποτρόπαιος βιασμός της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο αποτελούν πρόσφατα περιστατικά έμφυλης βίας στη χώρα μας. Σε αυτά τα περιστατικά προστέθηκε αυτές τις μέρες και ο βιασμός της Σοφίας Μπεκατώρου (φώτο). Δεν το αποκάλυψε αυτές τις μέρες επειδή έγινε αυτές τις μέρες. Έγινε πριν από 22 χρόνια και το αποκάλυψε τώρα γιατί τώρα είχε την ψυχική δύναμη να το κάνει. Έχουν περάσει 22 χρόνια για εκείνη όμως είναι σαν χθες. Δεν βιάστηκε επειδή ήθελε, βιάστηκε επειδή ήθελε ο βιαστής. Το αντίδοτο στον βιασμό δεν είναι μόνο οι ποινές… είναι η παιδεία!


Βιαστής δεν γεννιέσαι ούτε είναι κληρονομική ασθένεια, βιαστής γίνεσαι, επιλέγεις να γίνεις. Όσα πτυχία και αν έχει κάποιος δεν σημαίνει ότι είναι και ισάξιός τους. Τα πτυχία μας παρέχουν μια μόρφωση, μια παιδεία οι οποίες από εμάς καθορίζεται αν τις έχουμε ενσωματώσει στην καθημερινότητά μας. Έχουμε ηθικό χρέος απέναντι στη Σοφία η οποία πριν από 17 χρόνια βρισκόταν μπροστά από τους υπόλοιπους Έλληνες αθλητές κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία και κάνοντας περήφανους όλους εμάς να της δείξουμε ότι ως λαός μπορούμε να πάμε μπροστά χωρίς να δείχνουμε καμία ανοχή σε εγκληματίες. Η ελληνική δικαιοσύνη απέδειξε πρόσφατα με την δίκη των βιαστών της Ελένης ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και κάνει αυτό που πρέπει αγνοώντας τα εμπόδια.


Σε μια τέτοια περίπτωση όπως της Σοφίας δεν μιλάμε απλά για έναν βιασμό. Το αίσθημα ανασφάλειας προς όσους εμπλέκονται με τον αθλητισμό, με έναν χώρο καλλιέργειας νου και σώματος, μετάδοσης αξιών και προτύπων, φορέα κοινωνικοποίησης έχει αυξηθεί. Ποια δημοκρατική χώρα δημιουργεί πολίτες οι οποίοι φοβούνται να μιλήσουν γιατί ξέρουν τις αναμενόμενες αντιδράσεις της κοινής γνώμης; Έχουμε όλοι χρέος να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον μόρφωσης για τους νέους χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. Στο κάτω-κάτω πώς θα τους πείσουμε ότι έχουμε δημοκρατία; Όταν κάποιος πέφτει θύμα ενός εγκληματία δεν είναι γιατί προκάλεσε, συμβαίνει γιατί ο εγκληματίας είναι εγκληματίας.


Η Ελένη, η Λίνα και η Σοφία υπήρξαν θύματα εξαιτίας όλων εμάς…


Εξαιτίας της “παιδείας”…


Ανδριανόπουλος Δημήτρης