Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο iatropedia.gr o καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσε πως η χρήση κοκαΐνης στην Αττική σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση μέσα στη καραντίνα αφού σχεδόν διπλασιάστηκε. Μεγάλη αύξηση εντοπίστηκε στα λύματα, όμως, και στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, όπως οι βενζοδιαζεπίνες.


Όπως ανέφερε ο καθηγητής  η εξέταση των λυμάτων το φθινόπωρο έδειξε αύξηση στη χρήση κοκαΐνης κατά 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Μάλιστα, αξίζει να τονιστεί πως στο πρώτο lockdown η αύξηση που είχε σημειωθεί σε σχέση με το 2019 ήταν της τάξεως του 60%. 


«Τον Μάρτιο του ’20 είχαμε δει αύξηση στη χρήση κοκαΐνης της τάξης το 60%, σε σχέση με το 2019 την αντίστοιχη περίοδο, επειδή ψάχνουμε αυτές τις ουσίες εδώ και πολλά χρόνια. Στη συνέχεια υπήρξε πτώση το καλοκαίρι με το ελάχιστο, το μίνιμουμ στη χρήση κοκαΐνης να σημειώνεται τον Αύγουστο. 


Τον Σεπτέμβριο, όμως, άρχισε και πάλι να αυξάνει λίγο, και μετά τον Οκτώβριο και Νοέμβριο αυξήθηκε σημαντικά. Τον Νοέμβριο του 2020, η αύξηση ήταν 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του ’19 και αυξήθηκε κατά 20% από την περίοδο του πρώτου lockdown», αναφέρει ο καθηγητής.


Για την υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Στη Θεσσαλονίκη μόνο υπήρχαν πληροφορίες στην αρχή της καραντίνας για μεγάλη αύξηση των ηρεμιστικών χαπιών ενώ στην επαρχία η αύξηση της χρήσης ινδικής κάνναβης είναι αναμενόμενη. 


Το μόνο που δε ξέρουμε είναι με ποιο κωδικό SMS γίνεται το λεγόμενο νταραβέρι. Κοινώς, η διακίνηση. Λογικά με αποστολή Β1 για αγορά φαρμάκων ή Β6 για ενίσχυση της αθλητικής δραστηριότητας. 


Τουλάχιστον λειτουργεί ακόμα η μαύρη οικονομία...