ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ


Ιστορική απόφαση του ΟΗΕ: Η κάνναβη θεωρείται φάρμακο και δεν ανήκει στα «επικίνδυνα ναρκωτικά» Με ένα ψήφισμα που θα μείνει στην ιστορία, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν τη φαρμακευτική αξία της ινδικής κάνναβης και την αφαίρεσαν από τη λίστα των «επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόφαση του ΟΗΕ αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για πολλές χώρες ώστε να αυξήσουν την πρόσβαση σε φάρμακα τα οποία έχουν βάση την κάνναβη, όπως και να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω επιστημονική έρευνα πάνω στις φαρμακευτικές χρήσεις της.Η απόφαση της UN Commission on Narcotic Drugs -CND, της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕ, ήρθε μετά από τις σχετικές εισηγήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και πλέον η κάνναβη αφαιρείται από τη κατηγορία IV των ναρκωτικών όπου και είχε τοποθετηθεί με τη Συνθήκη του 1961 του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά  δίπλα σε ουσίες επικίνδυνες, εξαρτησιογόνες  και χωρίς θεραπευτικές χρήσεις όπως η ηρωίνη.


Η απόφαση υπερψηφίστηκε με 27 ψήφους. Κατά τάχθηκαν 25 χώρες. ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν υπέρ, ενώ η Ρωσία ηγήθηκε του μπλοκ των χωρών – ανάμεσά τους η Κίνα, το Πακιστάν και η Νιγηρία – που ψήφισαν κατά.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι New York Times στις ΗΠΑ η συνολική αγορά της κάνναβης («θεραπευτικής» και «ψυχαγωγικής»), αναμένεται να αγγίξει τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

No comments: 

Powered by Blogger.