Ticker

6/recent/ticker-posts

Πλημμυρικά φαινόμενα: Μήπως πρέπει να δούμε τι γίνεται στην περιοχή μας;


 Η Περιφέρεια αποφάσισε (16/11/20) κατά πλειοψηφία να εγκρίνει μελέτη για αντιπλημμυρικό έργο 2.000.000€ στον ποταμό Ερασίνο που ποτέ δεν έχει πλημμυρίσει. Εδώ σηκώνεις ψηλά τα χέρια. 

 Ας περιγράψουμε λίγο την περίοδο των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα. Ξεκίνησε τον Αύγουστο με τις πλημμύρες στην Εύβοια, τον Σεπτέμβριο ήρθαν οι καταστροφές στον κάμπο της Θεσσαλίας, ενώ τις τελευταίες ημέρες ένα ιδιαίτερα έντονο κύμα κακοκαιρίας με πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές χτύπησε την Κρήτη. Η τελευταία κακοκαιρία στην Κρήτη είχε ως αποτελέσματα σπίτια να πλημμυρίσουν, τουριστικές εγκαταστάσεις να καταστραφούν, ελαιόδεντρα να ξεριζωθούν και το οδικό δίκτυο να υποστεί μεγάλες ζημιές.Το ερώτημα είναι: Υπάρχει ασφαλές μέρος από την κλιματική αλλαγή; Την απάντηση δίνει η ίδια η ζωή. Φυσικά και όχι. (Παραξενεύομαι με τις απόψεις κάποιων που αντιδρούν στην κατάργηση των ορυκτών καυσίμων) 


Οι επιπτώσεις από τη ραγδαία μεταβολή του κλίματος -υπεύθυνος για την οποία είναι ο άνθρωπος και οι πολιτικές και οικονομικές επιλογές του - θα είναι ολοένα και αυξανόμενες. Τέτοια φαινόμενα θα τα συναντάμε πλέον πιο συχνά, είτε θέλουμε, είτε όχι, είτε είμαστε προετοιμασμένοι, είτε όχι. 


Οι δικές μας ευθύνες ως κοινωνία και πολίτες για τα πλημμυρικά φαινόμενα ποιες είναι;  Εξαφανίσαμε ρέματα, περιορίσαμε την κοίτη τους, χτίσαμε δίπλα τους ή και πάνω τους, ενώ συχνά τα χρησιμοποιούμε και για σκουπιδότοπους. Πολλά ρέματα ήταν εποχικά και συνήθως «έτρεχαν» σπάνια, γεγονός που δεν ισχύει πλέον. 


Με την αυξανόμενη ένταση και συχνότητα των κλιματικών φαινομένων, κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Ωστόσο, είναι σημαντικό όμως να αναγνωρίσουμε ότι οι πιο ευάλωτες περιοχές στις φυσικές καταστροφές είναι εκείνες στις οποίες έχουμε επέμβει υπέρμετρα.


Οι παρεμβάσεις ξεκινάνε δεκαετίες πριν και οι ευθύνες μοιράζονται: κράτος, διοίκηση, αιρετοί και πολίτες. 


Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη πλέον σημασία είναι να αναζητήσουμε πώς μπορούμε να αποτρέψουμε καταστροφές. Αντιπλημμυρικά έργα (αποκαταστάσεις ροής), καθαρισμοί και αναχώματα (μικρά φράγματα) στις κοίτες των χειμάρρων. 


Ας δούμε λίγο τον δήμο μας. 


Φυτέψαμε όλα αυτά τα χρόνια που συζητάμε για κλιματική αλλαγή ένα δενδράκι στις πλαγιές των βουνών για να μειώνουμε την ταχύτητα του νερού της βροχής και να συγκρατήσουμε το χώμα; 


Αποκαταστήσαμε καμιά ξερολιθιά στις πλαγιές των βουνών; 


Φτιάξαμε έστω ένα φραγματάκι για να μειωθεί η ταχύτητα του νερού και να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας; 


Μελετήσαμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις του στον δήμο μας (π.χ. άνοδος της στάθμης της θάλασσας) και τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε; Τι θα γίνει με τα δημόσια έργα που είναι παραθαλάσσια; Σκεφτείτε ότι μετά από λίγα χρόνια οι μεταλλικοί αγωγοί μεταφοράς πόσιμου νερού μπορεί να είναι μέσα στη θάλασσα. 


Κατασπαταλήσαμε το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» σε πολιτικές ρουσφετιών. 


Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που πλημμύρισε ο Πυργιώτικος, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το Ναύπλιο. Κάναμε τίποτα εντωμεταξύ; 


Δαφνοπόταμος: Ένας χείμαρρος που ξεκινάει από το Αραχναίο και εκβάλλει στην παραλία της Πλάκας. Κάναμε καμία μελέτη για να αποκατασταθεί η κοίτη του; Η τελευταία πλημμύρα του δεν έγινε πολλά χρόνια πριν. Καταλαβαίνουμε ότι εάν βρέξει με ένταση στο Αραχναίο θα πλημμυρίσουν όχι μόνο τα χωράφια αλλά θα έχουμε καταστροφές και στις τουριστικές εγκαταστάσεις της περιοχής της Πλάκας (σπίτια, νοικιαζόμενα, camping). Δεν έχουμε κάνει τίποτα.  

 

Πρόσφατα, το 2017, πλημμύρισε το ρέμα στο Αργολικό με πολλές ζημιές. Από τότε εξακολουθούμε να έχουμε ένα ρέμα αποδέκτη σκουπιδιών. 


Ρέμα Αμαριανού: Το χρησιμοποιούμε ακόμα για να εναποθέτει ο δήμος τα κλαριά από κήπους και πάρκα.


Πόσα χρόνια ακόμα θα συζητάμε για το φράγμα στον Ράδο ποταμό; 


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού έχει μελετήσει δε ΕΝΑ  αντιπλημμυρικό έργο για τον νομό Αργολίδας. Στον Ερασίνο, που δεν πλημμυρίζει ποτέ και αν πλημμυρίσει θα είναι μέσα στο οικοσύστημα του βάλτου (εκεί που πλημμυρίζει ο Ερασίνος κοντά στις πηγές είναι από καταπάτηση του ρέματος). 


Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε την τοπική μας κοινωνία και γενικότερα τη ζωή μας με τα νέα δεδομένα.


Μπάμπης Αντωνιάδης


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια