Το πρωί της Παρασκευής σταμάτησαν την κατάληψη που ξεκίνησαν την Τρίτη οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Ναυπλίου. Στο Άργος συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι καταλήψεις.

 


Στο 1ο ΕΠΑΛ Άργους, σε συνάντηση ομάδας μαθητών με τον διευθυντή του σχολείου, ανακοινώθηκε η αναστολή της κατάληψης και τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά από τη Δευτέρα.


Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Άργους, σήμερα το πρωί ανακοίνωσαν στους καθηγητές τους πως το μεσημέρι της Παρασκευής θα παραδώσουν το σχολείο καθαρισμένο και χωρίς καμία φθορά και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα.


Χειρότερα και από ισοβίτες αντιμετωπίζει η Κεραμέως τους καταληψίες

Άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών


Κλείνει τα μάτια μπροστά στα δίκαια αιτήματα των παιδιών και προκαλεί την οργή των εκπαιδευτικών, καθώς τους βάζει να καταρτίζουν ηλεκτρονικές «μαύρες λίστες» με ονόματα «ατίθασων» οι οποίοι θα τιμωρούνται με απουσίες, με κίνδυνο ακόμη και να μην προαχθούν. 


«Είναι αυτονόητο ότι κανείς -πόσο μάλλον δε μια μειοψηφία- δεν μπορεί να παρεμποδίζει την εκπαίδευση» δήλωνε χθες με στόμφο η υπουργός Παιδείας σε τηλεοπτική της εμφάνιση. Η ίδια, λίγο νωρίτερα, είχε υπογράψει απόφαση με την οποία αποκλείει τιμωρητικά από την παρακολούθηση -έστω και των εξ αποστάσεως- μαθημάτων όσα παιδιά συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Τιμωρητικά αλλά και παράνομα, αφού το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν το έχουν απολέσει ούτε καταδικασμένοι σε ισόβια.


Το υπουργείο κλιμακώνει αλόγιστα την πολιτική πυγμής απέναντι στον μαθητικό αγώνα, επιδεικνύοντας χαρακτηριστική αδιαφορία για τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία συμμερίζεται η πλειονότητα εκπαιδευτικών και γονέων και τα οποία κινούνται απολύτως στο πνεύμα των συστάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς την κυβέρνηση. Οι φόβοι για τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και σήμερα έχουμε φτάσει να μετράμε περισσότερες από 150 σχολικές μονάδες που έχουν αναστείλει μερικώς ή πλήρως τη λειτουργία τους λόγω εμφάνισης κρουσμάτων.


Η άρνηση του υπουργείου να ακούσει την κραυγή αγωνίας του εκπαιδευτικού κόσμου οδήγησε τις τελευταίες εβδομάδες σε ένα μαζικό κύμα καταλήψεων, με τους μαθητές να διεκδικούν ολιγομελή τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι βία, καταστολή και θεσμικός εκφοβισμός.


Τις επεμβάσεις της αστυνομίας, τις εισαγγελικές παρεμβάσεις και τις επιθέσεις «αγανακτισμένων» γονιών για το «σπάσιμο» των καταλήψεων, που ατσάλωσαν το αγωνιστικό πνεύμα των μαθητών, ακολούθησε η εκβιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η οποία προβλέπει αναπλήρωση σε γιορτές και αργίες των ωρών που έχουν χαθεί λόγω καταλήψεων και υποχρεωτική εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία, διαδικασία από την οποία ωστόσο αποκλείονται όσοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. «Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας» αναφέρει το ΦΕΚ της απόφασης.


Μάλιστα, η υπουργός επιχειρεί να εμπλέξει τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στην πλειονότητά τους συντάσσονται με τον αγώνα των μαθητών, καθώς τα αιτήματά τους είναι κοινά, βάζοντάς τους να καταρτίζουν ηλεκτρονικές «μαύρες λίστες» με ονόματα μαθητών που λαμβάνουν μέρος στις καταλήψεις και οι οποίοι θα τιμωρούνται με απουσίες, με κίνδυνο ακόμη και να μην προαχθούν. Το μέτρο έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς, που ζητούν συνδικαλιστική κάλυψη για τη μη εφαρμογή της απόφασης.