Επιμέλεια κειμένου, φωτογραφίες: Μario Vagman

 

Γνώριζα το Δημήτρη Φλούδα εδώ και πολλά χρόνια. Γνώριζα επίσης την ιδιόμορφη ζωγραφική του κλίση. Ήρθε επομένως ο καιρός να τον επισκεφτώ στο σπίτι του και να αποτυπώσω στιγμές της ζωής του και στιγμές ενός ιδιόμορφου ζωγραφικού κόσμου, αυτοδίδακτου. Στο σπίτι του με υποδέχτηκε συνοδεία της μητέρας του κυρίας Ελένης. Με φίλεψαν το κατιτίς τους, και γνωριστήκαμε αμοιβαίως. Ο Δημήτρης είναι 63 χρονών. Δεν είναι Ναυπλιώτης αλλά η μάνα του και ο πατέρας του που έχει φύγει από τη ζωή, έχουν κάνει τη ζωή τους εδώ. Η κυρία Ελένη ζει ήδη 60 χρόνια στο Ναύπλιο και είναι ο φύλακας άγγελος του Δημήτρη. Ο Δημήτρης έχει σπουδάσει Μηχανικός Αεροπλάνων. Ήταν μεγάλο ταλέντο στο αντικείμενό του αλλά ταυτόχρονα ζωγράφιζε. Το δεύτερο αυτό ταλέντο του το ανακάλυψε ο Διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης, όταν ο Δημήτρης ήταν 20 χρονών. Ο Διευθυντής έκανε διακοπές στο Ναύπλιο και περνώντας από το Greek-Art κατάστημα των γονιών του, στο παλιό Ναύπλιο, είδε το Δημήτρη να ζωγραφίζει, τον ρώτησε αν έχει σπουδάσει, ο ίδιος είπε όχι και ο Διευθυντής, αναγνωρίζοντας την ικανότητά του, του πρότεινε να μη σπουδάσει ζωγραφική. Είναι γεννημένο ταλέντο. Αυτοδίδακτο.

Δυστυχώς όμως ο Δημήτρης στα 24 χρόνια του, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας στην Αεροπορία και μιας ερωτικής περιπέτειας, απέκτησε μια ιδιαίτερη ψυχολογική προσωπικότητα.

Από τότε, η μητέρα του είναι ο φύλακας-άγγελος του Δημήτρη μέχρι σήμερα.

Είναι θρήσκος, διαβάζει ψαλμούς και βρίζει ολίγον τους Ναυπλιώτες. Θεωρεί, και πολύ καλά κάνει, πως οι Ναυπλιώτες πιστεύουν πάντα μόνο ό,τι ακούν και όχι ό,τι βλέπουν. Μάλλον κάτι ξέρει. Αφού είναι πολυταξιδεμένος. Για παράδειγμα, στα νιάτα του, ήταν ιδιοκτήτης Bistro στη Γερμανία. Γενικώς έχει κάνει βόλτες σε όλο τον πλανήτη.

 Ζωγραφίζει για τα τσιγάρα και τον καφέ του, μου είπε. Ζωγραφίζει για να εκφράζει όσα δε λέγονται με λέξεις, του είπα εγώ. Και συμφώνησε.

Αγιογραφίες, σουρρεαλιστικές εικόνες που θυμίζουν ζωγραφική Εγγονόπουλου, πορτραίτα και σχέδια σε ακουαρέλα αποτελούν μέρος των ζωγραφικών ενδιαφερόντων του.

Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα που μου εμπιστεύτηκε τα έργα του, άλλα κρεμασμένα μέσα στο σπίτι του, άλλα μέσα σε μπλοκ ακουαρέλας. Ευχαριστώ πολύ και την κυρία Ελένη και την υπέροχη φιλοξενία. Σε πολλά σημεία της κουβέντας μας συγκινήθηκα γιατί γνώρισα δυο ανθρώπους με μεγαλείο ψυχής.  Πολλά από όσα ειπώθηκαν δεν γράφονται δημόσια και κυρίως σε ένα αφιέρωμα.

Είναι όμως αποτυπωμένα στα έργα του Δημήτρη.

Mario Vagman


Αν επιθυμεί κάποιος ένα έργο του Δημήτρη Φλούδα ή θέλει να παραγγείλει κάποιο έργο, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του στο τηλέφωνο 6942941999


Oι αγιογραφίες του Δημήτρη Φλούδα


Σουρρελαστικοί Πίνακες του Δημήτρη Φλούδα


Τοπία
Ο πατέρας του Δημήτρη

Σχέδια πάνω σε ακουαρέλα
Προσωπογραφίες πάνω σε ακουαρέλα