Χθες, 23 Απριλίου, ήταν η παγκόσμια ημέρα του βιβλίου.
 Με αφορμή μια γιορτή.

Θα ήθελα να την προσφέρω ολόψυχα στα άτομα με κάποιες …διαταραχές, προτείνοντας ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Κομνηνός.

Με αφορμή το βιβλίο ή καλύτερα την συγγραφέα Αλεξάνδρα Κόλκα, είχα έναν ακόμα λόγο να αναφερθώ σε αυτό. Επειδή έχουμε γεμίσει από “φυσιολογικούς” ανθρώπους και κάθε συμπεριφορά ξένη προκαλεί έντονα συναισθήματα και πολλά ψιθυρίσματα.Η ιστορία: Ο νέος συμμαθητής του Μένιου συμπεριφέρεται κάπως παράξενα! Μήπως είναι κακός, χαζός ή τρελός; Τι μυστήριο κρύβει και πώς θα το λύσει, χρησιμοποιώντας όχι μόνο όσα βλέπουν τα μάτια του αλλά και τη δύναμη του μυαλού και της καρδιάς του; Ένα παραμύθι που γράφτηκε για να γίνει κατανοητό, πως η συμπεριφορά ενός αγοριού, που σε πρώτη ματιά μοιάζει περίεργη, είναι η συνηθισμένη συμπεριφορά ενός συνηθισμένου αγοριού. Αν την προσέξουμε, αν επιδιώξουμε να την καταλάβουμε, θα έχουμε κάνει ένα ουσιαστικό βήμα, θα έχουμε βρει επιτέλους τα λόγια που μας λείπουν, ώστε να βοηθήσουμε μαθητές και παιδιά να καταλάβουν το πώς είναι να ζει κάποιος με αυτισμό, όπως όλοι μας, ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους.

Το βιβλίο έχει εκτός από καλή αφήγηση και προτεινόμενες δραστηριότητες για γονείς και εκπαιδευτικούς. Εξηγεί εκτός των άλλων με απλά και περιεκτικά λόγια για το τι είναι ο αυτισμός και πως είναι να ζεις με τον αυτισμό. Κάτι καθόλου εύκολο αλλά σίγουρα μπορεί κανείς να τα καταφέρει. Άλλωστε στους στόχους του βιβλίου, πέραν της εύχρηστης κατανόησης του αυτισμού μέσα από εικόνες και διάφορα εργαλεία, είναι και η ευαισθητοποίηση σε θέματα σχετικά με τη διαφορετικότητα αλλά και το να αντιληφθεί κάθε αναγνώστης πως μπορεί να είναι ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου με αυτισμό, πως βλέπει τον κόσμο γύρω του-
Κρατάω ένα τελευταίο από τα βιβλίο που παρότι μικρό σε μέγεθος έχει πολλά σημεία άξια αναφοράς, όπως: δεν φταίει κανείς που ένας άνθρωπος γεννιέται με αυτισμό και σίγουρα δεν φταίει ο ίδιος ο άνθρωπος με αυτισμό.

Η συγγραφέας ζει και εργάζεται στη Καστοριά. Είναι απόφοιτος Ψυχολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχολογία και κλινική κατάρτιση στην Ψυχοθεραπεία ενηλίκων. Ασχολείται με την Ψυχοθεραπεία ενηλίκων και Εφήβων καθώς και τη Συμβουλευτική Γονέων.

Καλή ανάγνωση και Χριστός Ανέστη στα βιβλία.
Τα βιβλία  εξάλλου μπορούν να κάνουν και θαύματα.

Κατερίνα Γραμματικού