Toυ Στέλιου Κυριακού
Σεβασμός= η εκτίμηση που δείχνουμε σε κάποιο πρόσωπο για τα ψυχικά και πνευματικά του χαρίσματα και τα κάθε λογής προσόντα του.

Θα ήθελα πραγματικά πολύ να μην χρειάζεται να εξηγώ τέτοιες λέξεις αλλά δυστυχώς σε κάποιους είναι άγνωστες.

Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει το παλικάρι της φωτογραφίας με τον σεβασμό? Θα σας εξηγήσω αμέσως.

Αυτός λοιπόν είναι ο Σωκράτης. Θεωρώ πως τον γνωρίζουν οι περισσότεροι στην πόλη μας. Είναι το παιδί που κυκλοφορεί στο Ναύπλιο με ένα ποδήλατο που έχει σχεδόν πάντα επάνω ένα τσουβάλι τροφή και τον ακολουθούν κάμποσα αδέσποτα στην διαδρομή του. Αυτό το παιδί μέχρι πρότινος δούλευε ατελείωτες ώρες και τα χρήματά του τα διέθετε σε σκυλοτροφές για όλα σχεδόν τα αδέσποτα της πόλης μας. Πρόσφατα τον πέτυχα στο κτηνιατρείο να αγοράζει χάπια για τα παράσιτα.

Λογαριασμός 230 ευρώ. Τώρα πόσοι από εμάς διαθέτουμε τόσο ακριβά χάπια για τα σκυλιά μας , το αφήνω στην κρίση σας. Κι όμως αυτό το παιδί έδωσε όλες τις οικονομίες του για να αγοράσει αυτά τα ακριβά χάπια αποπαρασσίτωσης για τα ΑΔΕΣΠΟΤΑ. Ναι καλά καταλάβατε , όχι για τα δικά του σκυλιά αλλά για τα ΑΔΕΣΠΟΤΑ.

Πριν από ένα χρόνο περίπου υπήρχε αδέσποτη η μαύρη σκυλίτσα που βλέπετε να τον αγκαλιάζει και επιτίθεντο στους περαστικούς. Είχε στείλει πολλούς στο νοσοκομείο. Την υιοθέτησε ο Σωκράτης και από τότε κοιμάται στο κρεβάτι του.Ο Σωκράτης καθημερινά πήγαινε στις αποθήκες Κανελόπουλου του δήμου Ναυπλίου όπου υπήρχαν καμιά εικοσαριά αδέσποτα σκυλιά και τα τάιζε , ενώ περνούσε ατελείωτες ώρες μαζί τους παίζοντας και καθαρίζοντας τα. Κάποια από αυτά τα σκυλιά τα είχαν πάει εκεί δημοτικοί υπάλληλοι για να εξυπηρετήσουν δημότες και κάποια άλλα είχαν πάει μόνα τους γιατί υπήρχε πάντα τροφή από τον Σωκράτη. Πριν από λίγες εβδομάδες , σε αυτόν τον φυλασσόμενο χώρο του δήμου , έπεσαν φόλες.

Δυστυχώς τα μισά ζώα περίπου κατέληξαν με φριχτούς πόνους και ο Σωκράτης έπεσε λιπόθυμος δίπλα τους.......... Παρότι ο χώρος παρακολουθείτο από κάμερες και το συμβάν έλαβε χώρα εργάσιμες ώρες και συνεπώς υπήρχαν εργαζόμενοι γύρω , ποτέ δεν πήραμε μια σοβαρή απάντηση από τον δήμο για το συμβάν. Αντ' αυτού , την ίδια μέρα που έγινε το μακελειό , ήρθε ο ίδιος ο δήμαρχος και απαίτησε να ανοίξουν οι πόρτες και να αφεθούν ελεύθερα τα ζώα που είχαμε περιορίσει στα πρόχειρα κλουβιά για να τα προστατέψουμε από τις φόλες που υπήρχαν διάσπαρτες στο χώρο. Μετά από ενέργειες μας , παρενέβη εισαγγελέας και με εντολή του παρέμειναν τα ζώα στο χώρο για λίγες μέρες ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την διαμονή τους αλλού. Αυτές οι λίγες μέρες ήταν εφιαλτικές για τον Σωκράτη. Κάποιοι πήγαιναν την νύχτα και άνοιγαν τα νερά με αποτέλεσμα να γεμίζει ο χώρος λάσπες. Κάποιοι άλλοι άδειαζαν τα απορριμματοφόρα δίπλα στα σκυλιά (βλέπε φωτογραφίες) με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η πρόσβαση και ασφυκτική η ατμόσφαιρα από τις μυρωδιές. Ο Σωκράτης όμως δεν το έβαζε κάτω. Κάθε μέρα φόρτωνε στο ποδήλατο τις τροφές και πήγαινε στους τετράποδους φίλους του.
Στη συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου του φιλοζωικού σωματείου Ναυπλίου ''Αδέσποτοι'', αποφασίσαμε ομόφωνα να υποστηρίξουμε την προσπάθεια αυτού του παιδιού. Νοικιάσαμε οικόπεδο και στήσαμε μεγάλα κλουβιά. Η δαπάνη ξεπέρασε τα 3000 ευρώ. Στις είκοσι μέρες περίπου υλοποιήσαμε την υπόσχεση που είχαμε δώσει στην κυρία εισαγγελέα και μεταφέραμε όλα τα σκυλιά από τις αποθήκες του δήμου στον χώρο που είχαμε διαμορφώσει. Ταυτόχρονα ο Σωκράτης χάνει τη δουλειά του αλλά δεν το βάζει κάτω. Κάθε μέρα το τσουβάλι στο ποδήλατο και τραβάει προς τους τετράποδους φίλους του. Με ταμείο ανεργίας πλέον ο Σωκράτης αλλά το τσουβάλι με την τροφή στο ποδήλατο και με χαμόγελο τραβάει προς τα σκυλιά του. Έρχεται η πανδημία και τα πράγματα έσφιξαν ακόμα πιο πολύ αλλά ο Σωκράτης το τσουβάλι με την τροφή στο ποδήλατο και τραβάει προς τα σκυλιά του.

Να μην σας κουράζω άλλο....... Εχθές το πρωί ο Σωκράτης πήρε το ποδήλατο , χωρίς τσουβάλι με τροφή αυτή τη φορά και κατηφόρισε αργά αργά και σκεφτικός προς το κέντρο της πόλης. Τα οικονομικά πολύ δύσκολα πλέον. Σταματάει μπροστά από τον χώρο του δήμου που λένε ότι μοιράζουν τροφές και δειλά δειλά ζητάει ένα τσουβάλι τροφή από την υπεύθυνη του δήμου. Δεν μπορούμε να σου δώσουμε του είπαν γιατί δεν μας είχες πάρει πριν τηλέφωνο να πάρεις άδεια............ Ώρες ώρες αισθάνομαι ότι οι λέξεις ''αηδία'' και ''ντροπή'' είναι πολύ λίγες για να εκφράσουν τα συναισθήματά μου.

Φίλε Σωκράτη, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά σου αλλά και την υπερηφάνεια σου , θα ήθελα όποτε έχεις πρόβλημα να ταΐσεις τα ζώα σου να με πάρεις τηλέφωνο και να μου πεις μόνο τη λέξη ''καλημέρα''. Τίποτα άλλο. Αμέσως θα βρίσκονται στην αγκαλιά σου δύο τσουβάλια τροφή. Αυτό θα συμβαίνει για όσες φορές τον μήνα θες και για όσο τα οικονομικά σου θα είναι περιορισμένα. Και για να μην αισθάνεσαι υποχρεωμένος , σου λέω με το χέρι στην καρδιά ότι είναι τιμή για μένα να δεχτείς αυτή τη μικρή προσφορά!!! Έχεις τον σεβασμό μου!!!

Όσον αφορά τους αρμόδιους για την διάθεση ζωοτροφών, δεν θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω την τιμή που σας έκανε αυτό το παιδί να περάσει το κατώφλι σας γιατί δεν θα το καταλάβετε.......